Najnovije

PETAR DAVIDOV: Nebraća i ne Sloveni, ili svoja košulja bliža telu – sami sebi smo preči

Poljska je organizovala antiukrajinsku informacionu kampanju kako bi opravdala svoje odbijanje da pomogne Ukrajini – vojno i finansijski.

Varšava (Foto: Pixabay. com)

Piše: Petar Davidov

Nije tajna, a to je potvrđeno vekovima, da u dubinama poljskog mentaliteta nema i nikada nije ni bilo dubokih osećanja bratske ljubavi i nežnosti prema Ukrajincima. Psovaka „bydlo“ („stoka“, „skotovi“) pojavila se u poljskom jeziku upravo u odnosu na ukrajinske „ne-do-ljude“ koje je trebalo ili pokatoličiti, ili proterati, ili uništiti. I Srbima je ova teorija vrlo dobro poznata, zar ne?

Ali stvar nije samo u mentalitetu, ponosu, već i u prozaičnoj pohlepi, nazovimo to blago „težnjom da se uštedi“. Danas, kada se „iznenada“ ispostavilo da u EU nema jedinstvenog stava o tome da li treba nastaviti podršku Ukrajini, i kada svaka zemlja učesnica, naizgled čvrstog i nerazrušivog saveza, treba „da se nosi sa Rusijom“ pojedinačno i za svoj račun, Poljska se setila da ima iste teškoće kao i njen sused kome treba pomagati: katastrofalan nedostatak novca. Sukob, rat sa Rusijom – je vrlo skupo zadovoljstvo. I daleko od toga da sve evropske države žele na svojoj koži da osete čari tog sukoba. Uprkos svojoj mržnji prema Rusima, Poljaci su otkrili da moraju da biraju između rusofobije i mogućnosti da jedu. A napraviti skandal sa Ukrajinom, optužujući je za najgoru nezahvalnost, odlična je prilika za Poljsku da sačuva obraz. Barem da pokuša to da uradi.

Sadašnje rukovodstvo Ukrajine, zbog svog mentaliteta, ne može da ne oseti da se izvor prihoda sa Zapada polako zatvara. Zahvalnost za pomoć?! – kakva glupost! „Kriv si samo zato što ja hoću da jedem“ – proždrljivost do krajnosti korumpirane ukrajinske elite je basnoslovna. Ako Ukrajini nedostaje novca za, na primer, medicinu, jer su njen sadašnji neslovenski vođa ili njegov zamenik, kupili vilu u Lombardiji, to je problem zapadne humanitarnosti, ukrajinske medicine, ukrajinske vojske, ali ne i ukrajinskog rukovodstva. I – iskreno čuđenje: „Kako to nećete više davati novac?“ Moram da umirim Poljake i ostale Indoevropljane: upravo te iste reči slušali su Rusi za vreme postojanja komunističkog „bratstva“.

Danas Poljaci pokušavaju da igraju na kartu bezobrazne ukrajinske nezahvalnosti i uvređenog poljskog dostojanstva. Ministar spoljnih poslova Poljske javno izjavljuje u intervjuu za francuski „Le Monde“ da je njegova zemlja prestala da isplaćuje socijalnu pomoć ukrajinskim izbeglicama i poziva druge zemlje EU da slede ovaj primer. Zašto? Sve je jasno: isplate EU ukrajinskim građanima „smanjuju mobilizacioni potencijal Ukrajine“. Topovsko meso mora biti proizvedeno u Ukrajini, ni u kom slučaju ne u „civilizovanoj“ Evropi. Neka crkava bydlo – svoja košulja bliža je telu – sami sebi smo preči.

Ostale tekstove Petra Davidova možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA