Najnovije

Rusija donosi odluku! Od prekida rata ništa, ovo su sledeći potezi: Nema stajanja, moramo do kraja...

Ključ za uspeh u nastavku ofanzivnih operacija je u dejstvu ruske vojske, a ne u očekivanju nekakvih unutrašnjih previranja u Kijevu, rekao je ruski vojni stručnjak Vasilij Fatigarov. Fatigarov je naglasio da svaki zastoj u napredovanju daje neprijatelju priliku da se reorganizuje i pruži još jači otpor.

- Ne možemo da se oslanjamo na spoljne faktore, kao što je očekivanje da će doći do pobune u Ukrajini koja bi rešila naše probleme. To jednostavno nije realno i nije moguće. Naši momci se ne smeju zaustavljati na liniji dodira, ofanziva mora da se nastavi. Svaki trenutak stagnacije daje neprijatelju mogućnost predaha, čime gubimo momentum, a to direktno vodi do većeg broja naših žrtava. Svaki izgubljeni trenutak povećava rizik za živote naših vojnika i civila koji su zarobljeni u ovom sukobu - istakao je Fatigarov.

Prema njegovim rečima, od ključne je važnosti da ruska vojska nastavi sa napredovanjem, osvajajući teritorije i oslobađajući civile koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga. 

- Svaki zastoj bi značio više žrtava i veće gubitke. Neprijatelj bi dobio šansu da se konsoliduje i pregrupiše, a to bi direktno ugrozilo živote naših vojnika i civila, dodao je vojni novinar, ističući značaj kontinuiteta i napredovanja - rekao je on.

Osim toga, Fatigarov je analizirao i kako Zapad reaguje na uspehe ruske vojske na terenu. U njegovom obraćanju, ukazao je da, uprkos zvaničnim stavovima NATO-a i zapadnih lidera, mnogi u zapadnim medijima počinju da preispituju svoje stavove.

- Vidimo da zapadni mediji počinju da prelaze u novu fazu shvatanja. Stoltenberg, koji je ranije bio čvrst kao vuk, sada pokazuje blaže stavove, gotovo poput jagnjeta. NJegove izjave o podeli ukrajinske teritorije sa Rusijom, iako neslužbene, govore mnogo o promenama u zapadnom pristupu. Stoltenberg sada kaže: ‘Pa, možda Ukrajina treba da da nešto Rusiji, iako to nećemo zvanično priznati.’ Takvi stavovi ukazuju na to da Zapad počinje da razmišlja o realističnim opcijama za kraj sukoba - objašnjava Fatigarov.

On je takođe naveo da je ovaj promenjen stav Zapada posledica uspeha ruskih snaga na bojnom polju.

- Zašto Zapad menja stav? Zato što mi imamo uspeha. Naši vojni rezultati na terenu naterali su ih da se zamisle - rekao je on.

Fatigarov je zaključio da ruska vojska mora nastaviti ofanzivu bez obzira na spoljne faktore, uključujući mogućnost unutrašnjih nemira u Ukrajini ili promene u stavovima Zapada.

- Naši vojnici moraju nastaviti da oslobađaju teritorije i ne smemo se zaustaviti dok ne postignemo potpuni uspeh. Svako usporavanje biće na štetu naših snaga i civila. Nastavak napredovanja je ključ za postizanje naših ciljeva - poručio je vojni novinar, jasno stavljajući do znanja da se budućnost sukoba odlučuje na terenu, a ne u diplomatiji ili unutrašnjim nemirima u Ukrajini.

Zaključujući svoje izlaganje, Fatigarov je istakao da je najvažnije sačuvati živote vojnika i civila, ali da je za to potrebno kontinuirano napredovanje i vojni pritisak na neprijatelja. Svaka pauza bi neprijatelju dala prostor za reorganizaciju i ojačavanje, što bi direktno ugrozilo dalji tok specijalne vojne operacije.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA