Najnovije

Učešće na Samitu BRIKS-a svojevrsno priznanje RS: Poruka Zapadu da je Srpska više nego "puki entitet"

Srpski svet smatra da će Rusija još jednom u istoriji obuzdati napredovanje Zapada ka Istoku, vratiti institucije međunarodnog prava i pravičan multipolarni svetski poredak, kaže za RT Balkan Željko Budimir, savetnik predsednika Republike Srpske i ministar u Vladi Srpske.

Za Republiku Srpsku dolazak njene delegacije na Samit BRIKS-a znači da ona prati rad jedne od najvažnijih organizacija danas na svetu koja okuplja pola čovečanstva i koja je u ovom trenutku ekonomski značajnija od G7, kaže za RT Balkan Željko Budimir, savetnik predsednika Republike Srpske i ministar u Vladi Srpske.

"Tretman Republike Srpske u Rusiji i na Samitu je već velika stvar, jer je ona kao jedna od federalnih jedinica u okviru Bosne i Hercegovine dobila mogućnost da prisustvuje i da bude prisutna. Naša delegacija je ostvarila sve potrebne kontakte i predložila čak da u narednom periodu vodeće države BRIKS-a razmotre eventualno pristupanje ili posmatranje regija ovome Savezu. Ako se prisetimo da po Ustavu BiH Parlamentarna skupština

Budimir objašnjava da se trenutni svetski poredak nalazi u prelomnoj tački, te da Rusija ima vodeću ulogu u formiranju nove arhitekture globalnih odnosa. On navodi da je Samit BRIKS-a jasna demonstracija da se "svetski poredak transformiše iz unipolarnog u multipolarni sistem".

"Balans još nije uspostavljen. Proces je u ranoj fazi. Uloga Rusije i njena istorijska sudbina jeste da se zaustavi napredovanje svetskog zla i hegemonije. Slobodoljubivo čovečanstvo, uključujući i Balkan, očekuje povratak multipolarnog sveta i jačanje uloge Rusije kao političke, ekonomske i vojne sile. To bi trebalo da pomogne vraćanju autoriteta institucija međunarodnog prava, bez čijeg normalnog funkcionisanja nastaje haos u globalnoj interakciji", objašnjava Željko Budimir.

Prisustvo Republike Srpske na Samitu BRIKS ima višestruk značaj, kaže i Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

"Sasvim je sigurno da je to jedna vrlo značajna pozicija za Republiku Srpsku, da učestvuje na jednom samitu tolikog broja država, a posebno što su to veoma jake države u svetu. To znači jedno priznanje i svih učesnika, ne samo Rusije koja ju je i pozvala", dodaje Šolaja.

On je naglasio da je Srpska dobila priliku da pokaže svoj stav i svoju poziciju i kada je reč o spoljnim i unutrašnjim odnosima BiH.

"Druga strana medalje je to što je na Samitu došlo do velikog broja sastanaka i komunikacije koja može da doprinese velikom pomaku pozicije Republike Srpske u međunarodnim odnosima i to će svakako doneti jedan novi pogled na dugogodišnje tumačenje i realizaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne samo toga, nego i mnogih drugih politika kako prema Bosni i Hercegovini tako i prema Republici Srpskoj", ističe profesor.

Da Samit BRIKS-a predstavlja svojevrsno međunarodno priznanje Republike Srpske kao nezaobilaznog faktora u BiH, pa i u regionu, smatra i Srđa Trifković, istoričar i stručnjak za geopolitičke odnose.

"Ovaj čin ima veliki spoljnopolitički značaj, jer jasno ukazuje na to da zemlje članice BRIKS-a znaju odlično šta je Republika Srpska. To je i poruka takozvanom Kolektivnom zapadu da je Srpska više nego 'puki entitet', te da ona ima svoje utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je verifikovan od strane Saveta bezbednosti UN, što znači da on ne može biti tek tako pogažen, što je očigledna namera nelegitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita", ističe Trifković.

On dodaje da se time, na neki način, legitimizuje činjenica da Republika Srpska ima sopstvene spoljne odnose, iako formalno nema ministarstvo spoljnih poslova, i da nadgrađuje te odnose u skladu sa svojim interesima nezavisno od instrukcija u zvaničnom Sarajevu.

"Drugim rečima, dok se zvanično Ministarstvo spoljnih poslova u Sarajevu ponaša kao da Republika Srpska ne postoji, Srpska jasno stavlja do znanja da će razvijati svoje odnose", zaključuje on.

ima mogućnost da dozvoli entitetima obavljanje međunarodne aktivnosti, to bi moglo da se posmatra i kroz BRIKS", ističe Budimir.

On naglašava da samo prisustvo lidera država civilizacija kao što su Rusija, Kina, Indija i svih ostalih 35 delegacija i više od 20 šefova država pokazuje da je BRIKS u ovom trenutku alternativa unipolarnom hegemonijskom projektu atlantističke ideje koju je razvila Amerika zajedno sa svojim evropskim partnerima preko Velike Britanije.

"Srpski svet smatra da će Rusija još jednom u istoriji obuzdati napredovanje Zapada ka Istoku, vratiti institucije međunarodnog prava i pravičan multipolarni svetski poredak", smatra Željko Budimir.

Prisustvo Republike Srpske na trenutno najvećem i najznačajnijem međunarodnom samitu, Samitu BRIKS-a, predstavlja jasan znak da je Srpska prepoznata i priznata na međunarodnom nivou.

DODIK: Neće proći laž o kampovima za obuku, dokazaćemo koliki je Marfi lažov

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA