Najnovije

Dodik: RS želi u BRIKS, ne pristajemo na sankcije Rusiji; Putin: Saradnja u duhu međusobnog uvažavanja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se noćas sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u okviru Samita BRIKS i izrazio nadu da će Srpska biti "u nekom formatu" deo grupe BRIKS.

"Velika zasluga je vaša što smo imali priliku da vidimo kako to izgleda i voleli bismo da budemo uključeni u nekom formatu u BRIKS", rekao je Dodik tokom sastanka i obećao da će ovu temu pokušati da pokrene na nivou cele BiH.

"Pokušaćemo da osiguramo određenu podršku na nivou cele Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik, objasnivši da "prema Ustavu BiH postoji mehanizam koji ćemo pokušati da iskoristimo, konkretno da od parlamenta BiH zatražimo saglasnost za naš rad u okviru BRIKS-a".

"To je u potpunosti legalno", dodao je predsednik Srpske. 

Istakao je da je saradnja Srpske i Rusije puna poštovanja i razumevanja te zahvalio ruskom lideru na pozivu da dođe na ovogodišnji samit BRIKS-a. 

"Rusija je zvanično četvrta ekonomija po MMF i to pokazuje da sankcije ne rade ono što oni žele. Nažalost, i nama uvode sankcije. Pre dva dana smo odbili zahtev da se uvode vize za ruske građane, i mi to nećemo dozvoliti", istakao je Dodik.

Dodik je negirao izveštaje da u Republici Srpskoj, navodno, postoje kampovi za "obuku mladih za izazivanje nereda" u Moldaviji.

"Juče je američka ambasada saopštila da u Republici Srpskoj navodno postoje kampovi koje smo zajedno sa vama organizovali da destabilizujemo Moldaviju. To je apsolutna laž i pokušaj da izvrše pritisak i zatruju atmosferu", rekao je Dodik na sastanku sa Putinom.

Na temu energetske saradnje sa Moskvom, Dodik je za RIA Novosti poručio da Republika Srpska želi da produži postojeći sporazum sa "Gaspromom", uz ocenu da smatra da to neće biti problem.

"Uradićemo sve kako bismo sačuvali našu saradnju sa 'Gaspromom'. Na tome sam takođe zahvalan predsedniku Putinu, na razumevanju i podršci ovoj saradnji. Nastavićemo tako da radimo i u budućnosti. Ponuda 'Gasproma' je za nas najbolja opcija, i ne samo za nas već i za druge narode BiH", izjavio je Dodik. 

Ruski predsednik je poručio da se saradnja Rusije i Srpske razvija u duhu međusobnog uvažavanja.

"Mi znamo sa kakvim teškoćama se suočavate i preko kakvih iskušenja da prelazite kako bi zaštitili svoje nacionalne interese. Drago mi je što vas vidim ovde u Kazanju, i da vam je bilo korisno na Samitu BRIKS-a i da ste imali dobre poslovne kontakte tokom ovog događaja", rekao je Putin tokom sastanka.

"Već znate za pokušaje demonizacije i satanizacije Rusije. Tokom ovog Samita neko je postavio pitanje da možda neko (iz Rusije) stoji iza nereda u zapadnim prestonicama. To je apsolutna budalaština. Nemamo čak ni alata da organizujemo nekakve nerede i šetnje u zapadnim prestonicama. Ali takva pitanja se postavljaju radi promovisanja vlastite agende i da se izbegne odgovornost zbog ovih fundamentalnih grešaka koje Zapad čini u odnosu na ostale zemlje. Trudiće se bilo kojim sredstvima da obezbede svoju dominaciju", rekao je Putin.

On je dodao i da se vremena menjaju. "Situacija u svetu se menja i ono čime se BRIKS bavi. Još jednom želim da ponovim, mi se ne borimo ni protiv koga, nema nikakve konfrontacije, jednostavno idemo svojim putem", istakao je Putin.

Dodik posle sastanka: Veliki uspeh RS

Dodik je za RTRS posle sastanka sa ruskim liderom rekao da je Putinu preneo da je BRIKS uspešna platforma koja daje nadu za svetski mir i dobar putokaz za stabilizaciju svetskih prilika.

On je naveo i da je za Republiku Srpsku dolazak u Kazanj veliki uspeh.

"Putin je imao preko 20 sastanaka, plus plenarni Samit BRIKS i imao je opet želju da se vidimo i u ovako kasno vreme. Video sam ga kao čoveka koji želi da stabilizuje odnose u regionu, ali i celom svetu. On brani nacionalne interese Rusije i to i svi drugi rade", rekao je Dodik.

Istakao je da su razgovarali i o završetku Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, te jačanju turističkog potencijala između Srpske i Rusije.

Dodik je istakao i da BRIKS nije protiv EU

"On teži saradnji među državama i narodima. Putin je tome dao najveći doprinos, ali imate tu i velike sile poput Kine i Indije, i taj pokret raste iz dana u dan, a Republika Srpska će nastojati da se izbori za svoju poziciju u ovoj organizaciji. Ovo je bila uspešna i dobra poseta, razgovarali smo ne samo sa ljudima iz Rusije, već i drugim svetskim zvaničnicima. Mi želimo samo da budemo prepoznatljivi, da iskoristimo svoj kapacitet", poručio je Dodik.

Sastankom sa Dodikom, Putin je završio bilateralne razgovore sa svetskim zvaničnicima na marginama Samita BRIKS-a koji je danas završen u Kazanju.

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA