Najnovije

MASK PONOVIO CRNE PROGNOZE: Amerika ide ka bankrotu!

SAD idu ka bankrotu i brzo će propasti ako Vašington ne prestane da troši toliko novca, upozorio je izvršni direktor "Tesle" i "SpejksIksa" Ilon Mask.
Mask

Mask

Mask je komentarisao objavu na Iksu, koja je istakla naglo rastuće kamate na dug američke vlade.

"Sada plaćamo skoro 1,2 biliona dolara godišnje kamate na dug, i oko 23 odsto svih poreza, tarifa i naknada koje prikupi američka vlada ide na plaćanje kamata na dug", objavljeno je, naime, na nalogu "Volstrit Silvera".

Mask je na to odgovorio, upozoravajući da "ako ne dođe do radikalnog smanjenja vladinih rashoda, onda će, baš kao pojedinac koji se previše zadužio, Amerika de fakto bankrotirati".

"Kamata na dug ima tendenciju da brzo apsorbuje sve poreske prihode, ne ostavljajući ništa za kritične potrebe", dodao je on.

Mask je ranije u septembru istakao da su troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga premašili sadašnji budžet za odbranu, koji je ove godine premašio 840 milijardi dolara.

Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, skočivši za bilion u periodu od šest meseci. Trenutna cifra je 35,7 biliona dolara, prema američkom satu duga.

Ovo nije prvi put da je tehnološki milijarder oglasio alarm zbog američkog duga. Ranije ove godine, Mask je rekao da trenutna stopa državne potrošnje stavlja SAD na brzi put ka bankrotu i da prekomerna potrošnja vlade podstiče inflaciju.

U septembru je napisao da je svaki trilion dolara duga novac koji će "naša deca i unuci nekako morati da plate". Ako dug nastavi da raste ovim tempom, upozorio je Mask, SAD će biti zarobljene u začaranom krugu u kojem "jedino što ćemo moći da platimo je kamata".

Pročitajte OVDE o poražavajućem priznanju Velike Britanije da nije spremna za rat

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA