Najnovije

Ruska vojska tokom nedelje oslobodila četiri naselja u DNR: Uništen IRIS-T i MiG-29 ukrajinske vojske

Oružane snage Ruske Federacije su u proteklih nedelju dana oslobodile četiri sela u zoni Specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedinice grupe trupa "Sever" nastavile su operaciju uništavanja jedinica ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti. Za nedelju dana neprijatelj je izgubio gotovo 2.720 vojnika, 10 tenkova i 74 borbena oklopna vozila, uključujući četiri "bredlija" i dva oklopna transportera M113. Uništeno je i 11 stanica za elektronsko ratovanje i protivbaterijskih radara, kao i četiri skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Zapad" oslobodile su naselje Novosadovoje u DNR. Neprijatelj je izgubio gotovo 3.180 vojnika, tenk, 11 oklopnih borbenih vozila, uključujući četiri oklopna transportera M113 američke proizvodnje, 28 vozila i 30 artiljerijskih oruđa. Uništeno je šest stanica za elektronsko ratovanje i protivbaterijskih radara, kao i osam skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Jug" oslobodile su naselja Zorjano i Serebrjanka u DNR. Neutralisano je gotovo 5.410 vojnika, a uništen je jedan tenk, sedam borbenih oklopnih vozila, uključujući tri oklopna transportera M113, 45 vozila i 37 artiljerijskih sredstava. Uništeno je pet sistema za elektronsko ratovanje i 11 skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Centar" oslobodile su naselje Nikolajevka u DNR. Za nedelju dana gubici ukrajinske vojske u zoni odgovornosti ove grupe iznosili su gotovo 3.130 vojnika, 28 borbenih oklopnih vozila, uključujući i oklopni transporter VAB francuske proizvodnje, kao i četiri "bredlija", sedam oklopnih transportera M113 i M117.

Jedinice grupe trupa "Istok" zauzele su povoljnije položaje na frontu, a neprijatelj je izgubio gotovo 750 vojnika, tri borbena oklopna vozila, 21 vozilo i 16 artiljerijskih oruđa.

Jedinice grupe trupa "Dnjepar" neutralisale su gotovo 440 vojnika, uništile 37 vozila i devet artiljerijskih oruđa. Uništeno je lansirno vozilo sistema PVO IRIS-T nemačke proizvodnje i sedam magacina sa municijom.

Avion Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborio je avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, a ruska PVO je u proteklih sedam dana oborila tri vođene avio-bombe "hamer" francuske proizvodnje, 39 raketa lansiranih iz HIMARS-a, kao i 521 bespilotnu letelicu.

U roku od nedelju dana, 55 ukrajinskih vojnih lica se predalo na liniji kontakta, od kojih 39 u Kurskoj oblasti.

U odvojenom saopštenju, Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da su jedinice grupe trupa "Sever" u Kurskoj oblasti tokom protekla 24 sata odbile pet protivnapada neprijatelja, usled čega je eliminisano i ranjeno 30 vojnika.

Uništeni su tenk, dva borbena oklopna vozila i automobil. Tri pripadnika ukrajinske vojske su se predala, a protivnapadi odbijeni su u pravcu naselja Aleksandrija, Novoivanovka i Plehovo.

Osim toga, sprečen je pokušaj ukrajinske vojske da probije granicu Ruske Federacije u pravcu naselja Novi put. Neutralisano je i ranjeno gotovo 15 ljudi, uništena su dva borbena oklopna vozila. Jedan pripadnik Oružanih snaga Ukrajine se predao.

Ukrajinska vojska za 24 časa izgubila je gotovo 300 vojnika, uništeno je deset oklopnih vozila, uključujući tenk, oklopni transporter i osam borbenih oklopnih vozila, kao i tri artiljerijska oruđa, pet minobacača, tri vozila i stanice za elektronsko ratovanje.

BRUTALNA AKCIJA I SAMOUBILAČKI NAPAD UKRAJINSKE ARMIJE: Ruske elitne jedinice rešavaju paklenu situaciju (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA