Najnovije

LUKAŠENKO: Planovi Zelenskog nisu u skladu sa stanjem na terenu

Novi plan za okončanje sukoba u Ukrajini koji je izneo Vladimir Zelenski ne odgovara situaciji na frontu, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Najviše se upinje Zelenski, predlaže različite formate, razne planove za mirovne pregovore, koji više liče na parole. I što je najvažnije ti predlozi nisu u skladu sa onim što se dešava na terenu“, rekao je beloruski predsednik za NTV.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme u SAD i Evropi više žele mir nego sam Zelenski kada vide stanje na frontu.

Za Lukašenka izjave o navodnom učešću vojnika Severne Koreje u sukobu u Ukrajini predstavljaju dezinformaciju s ciljem da Kijev dobije dozvolu Zapada da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem velikog dometa.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao za televiziju „Rusija 1“ da je pitanje pružanja međusobne vojne pomoći stvar Rusije i Severne Koreje, te da samo one mogu da odlučuju o tome da li će se ograničiti na vojne vežbe i razmenu iskustva u okviru člana koji je predviđen sklopljenim sporazumom „ili će nešto primeniti“. On je dodao da Moskva nikada nije sumnjala da je Pjongjang ozbiljan u pogledu sprovođenja sporazuma o strateškom partnerstvu u smislu zajedničke odbrane.

U čl. 4 sporazuma kaže se da „ako se jedna od strana nađe u ratnom stanju zbog oružanog napada jedne ili više država, druga strana će joj odmah pružiti vojnu pomoć svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju u skladu sa čl. 51 Povelje UN i zakonima Severne Koreje i Ruske Federacije”.

VUČIĆ: Srbija postala poprište hibridnog rata, ne mogu da podnesu da razgovaramo sa Rusima

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA