Najnovije

ORBAN O SUKOBU U UKRAJINI: Zapad će uskoro saznati kako izgleda izgubiti rat

Cela EU peva u jedan glas kada je u pitanju sukob Rusije i Ukrajine, ali je Mađarska uspela da ostane po strani, ponovio je mađarski premijer.

Većina zapadnih zemalja će uskoro saznati kako izgleda izgubiti rat, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, misleći na sukob Rusije i Ukrajine.

Mađarska pokušava da se ne meša i da zalaže se za mir, iako je većina članica EU i NATO-a podržala Kijev, obezbeđujući skoro 200 milijardi dolara u oružju, municiji i opremi. Obraćajući se nacionalnom radiju "Košut" u petak, Orban je izjavio da Budimpešta i dalje ima malo slobode u politici, iako je pritisak iz Brisela pojačan.

"Zapadnjaci ne žele da okončaju sukob Rusije i Ukrajine i očigledno žele da bude nastavljen, žele da ratuju, sada žele i da ratuju u ekonomiji", rekao je Orban i dodao:

"Oni su u problemima do guše, oni su u izgubljenom ratu, oni gube rat upravo sada".

Ove zemlje, ili većina njih, podseća Orban, nisu izgubile rat od Drugog svetskog rata. Naravno, Nemci su ga izgubili, ali većina njih je bila na pobedničkoj strani.

"Sada se suočavaju sa potpuno novim iskustvom - uskoro će izgubiti rat. Mađarska neće, jer ovo nije naš rat, mi se nismo mešali", nastavio je mađarski premijer.

Cela EU peva u jedan glas kada je u pitanju sukob Rusije i Ukrajine, dodao je Orban, ali je Mađarska uspela da ostane po strani. To mu daje nadu da će Budimpešta imati prostora i za "pogrešnu ekonomsku politiku zasnovanu na logici rata".

Prema rečima premijera Mađarske, Zapad se vratio na "logiku hladnog rata" kada je reč o ukrajinskom sukobu, vraćajući se na stare načine razmišljanja i birajući da ratuje ne samo u bezbednosnoj sferi, već i u ekonomskoj i sa sankcijama ne samo Rusiji već i Kini.

"Naravno, ako nam dobri Gospod pomogne, onda će u Americi pristalice za rat biti zamenjene pristalicama mira, a predsednik Tramp će se vratiti, i tada možemo da odahnemo, jer više nećemo biti sami, biće nas barem dvoje", zaključio je Orban.

RUSKA VOJSKA PROBIJA ODBRANU IZA UGLJEDARA: Napredovanje ka Šahterskom i Velikoj Novoselki

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA