Najnovije

Stejt department odobrio prodaju sistema NASAMS Tajvanu: SAD će poslati i osoblje za podršku i obuku

Prema dokumentu objavljenom u petak, Tajpej je zatražio tri jedinice "Rateonovog" sistema i rakete za njega.

Stejt department je odobrio moguću prodaju sistema PVO i radara Tajvanu. Prema Pentagonu, kupovina američkog oružja od strane Tajpeja zahtevala bi da tamo otputuje nekoliko desetina američkih državljana.

Peking, koji vidi ostrvo kao deo Narodne Republike Kine, smatra ove poteze kršenjem svog suvereniteta.

Vašington je pre nekoliko dana isporučio Tajpeju prvu seriju od nekoliko stotina protivbrodskih raketa "harpun blok 2" u skladu sa sporazumom odobrenim 2020. godine.

U saopštenju za javnost u petak, Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju u okviru Ministarstva odbrane SAD objavila je da je dobila odobrenje za "moguću inostranu vojnu prodaju sistema PVO NASAMS i prateće opreme Kancelariji za ekonomsko i kulturno predstavništvo Tajpeja u Sjedinjenim Američkim Državama, za procenjenu cenu od 1,16 milijardi dolara". 

Prema dokumentu, Tajpej je zatražio tri jedinice "Rateonovog" sistema i rakete za njega. U saopštenju se navodi da će implementacija ove predložene prodaje zahtevati slanje približno 26 predstavnika američke vlade i 34 predstavnika kompanije "da otputuju do primaoca na duži period" kako bi pružili tehničku podršku i obuku lokalnom vojnom osoblju.

Odvojeno saopštenje za štampu, objavljenog istog dana, otkrilo je da je Stejt department takođe dao zeleno svetlo za potencijalnu prodaju radarskih sistema AN/TPS-77 i AN/TPS-78, kao i prateće opreme po procenjenoj ceni od 828 miliona dolara Tajvanu.

Krajem prošlog meseca, američki predsednik DŽozef Bajden odobrio je dodatnu vojnu podršku Tajvanu u vrednosti od 567 miliona dolara.

SPREMA SE NEŠTO VELIKO NA FRONTU? Zelenski ovim ukazom nešto novo smera

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA