Najnovije

VUČIĆ: Srbija postala poprište hibridnog rata, ne mogu da podnesu da razgovaramo sa Rusima

Srbija se nalazi na evropskom putu i uspešno, u gotovo nemogućim uslovima, čuva svoje prijateljstvo i sa Ruskom Federacijom, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je naša zemlja je postala poprište hibridnog rata svih spoljnih službi koje učestvuju u sukobu u Ukrajini, neki i na Bliskom istoku, a svi, kaže, oni žele da imaju kontrolu nad svakom teritorijom manju ili veću.

"I jednima i drugima su puna usta slobode i zaštita interesa Srbije, a i jedni i drugi rade za treću stranu", rekao je on za televiziju Prva.

Govoreći o odluci predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da odbije sastanak sa premijerom Milošem Vučevićem zbog njegovog sastanka sa ruskim ministrom Maksimom Rešetnjikovom, Vučić je rekao da smo dovedeni u tešku situaciju.

"Nije to pitanje Miloša Vučevića, ništa Miloš nije uradio. Suština je u tome da ne može Ursula, ni niko od njih u Briselu da podnese da joj pokažu – vidiš u 12 sati je primio Vučević ruskog ministra, a u 1 je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije. Za njih je to nemoguće, za nas je to potpuno normalno. Vi ljudi ne razumete kakva je atmosfera", pojašnjava Vučić.

Dodaje da "oni neće da mi razgovaramo sa Rusima".

Kako je rekao, pitanje je kako bismo opstali u narednih godinu i tri meseca da je otišao na Samit u Kazanj na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Pred 25, 26 premijera iz EU kada su mi rekli da objasnim neuvođenje ruskih sankcija, ja sam počeo sam da se borim jer je to politika Srbije. Je li mi bilo lako da Putinu saopštim da ne idem u Kazanj? Ali kako bi bilo da sam otkazao sve ove sastanke. Ovako sam sačuvao i poštovanje predsednika Putina i predsednice Ursule fon der Lajen", kazao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo na rezultate istraživanja koji su pokazali da je za EU 43 odsto građana Srbije, a od njih 50 odsto je onih koji su za SNS. Takođe, od 42 odsto koji su za BRIKS, čak je 55 odsto onih koji su za SNS.

"Hoću da vam kažem da SNS uvek predstavlja Srbiju i sve različitosti", pojasnio je on.

Kako je dodao, njegovo direktno izjašnjavanje za EU ili BRIKS jasno dovodi do ogromne prednosti za tu stranu, ali se on nije izjasnio.

"Srbija se nalazi na evropskom putu i uspešno, u gotovo nemogućim uslovima, čuva svoje prijateljstvo i sa Ruskom Federacijom, sa Kinom imamo izuzetne odnose", rekao je on.

Vučić je rekao da se protivi i oštro će se protiviti podeli na EU i BRIKS.

Govoreći o sastancima sa svetskim zvaničnicima ove nedelje, Vučić je rekao da nijedan nije bio lak i svi su bili važni za zemlju.

Izdvojio da mu je možda najprijatniji bio razgovor sa Robertom Ficom i Viktorom Orbanom.

On je rekao da će mržnja u medijima prema Rusiji još jačati, ali će jačati i mediji koji su za Rusiju.

"Samo se pitam ko će na kraju stvarno ostati za Srbiju", podvukao je predsednik Srbije.

Crna Gora hitno uvela nove sankcije Rusiji, tik uoči posete Fon der Lajenove

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA