Najnovije

HAOS U BRIKSU: Indija blokirala članstvo Turske - problem je Pakistan

Indija je blokirala članstvo Turske u BRIKS-u zbog odnosa ove zemlje sa Pakistanom.
Sa nedavnog samita u Kazanju...

Sa nedavnog samita u Kazanju...

Izveštaji pokazuju da je aplikacija Turske dobila podršku od nekoliko zemalja BRIKS-a, a razgovori su privedeni kraju.

Međutim, Indija je na kraju blokirala članstvo Turske zbog njenih bliskih veza sa Pakistanom, nacijom sa kojom Indija ima dugogodišnje regionalne tenzije.

Pored odbijanja Turske, BRIKS je odlučio da ne primi nijednu novu punopravnu članicu za 2024. godinu, prenose strani mediji.

U međuvremenu, organizacija je prihvatila 13 novih zemalja kao zvanične partnerske zemlje, dozvoljavajući im da učestvuju u nekim inicijativama BRIKS-a bez statusa punopravnog članstva.

Briks je zvanično odlikovao 13 novih zemalja kao partnerske zemlje tokom samita održanog u Kazanju među kojima su i Kazahstan i Uzbekistan. Pored Kazahstana i Uzbekistana, nove partnerske zemlje su Alžir, Belorusija, Bolivija, Kuba, Indonezija, Malezija, Nigerija, Tajland, Turska, Uganda i Vijetnam, što označava korak ka povećanju globalnog dometa i uticaja Briks alijanse. 

Čvrst stav Indije odražava njenu zabrinutost za regionalnu bezbednost u Južnoj Aziji i ono što opisuje kao ulogu Turske i Pakistana u promovisanju nestabilnosti u oblastima kao što su DŽamu i Kašmir.

Ovaj incident naglašava složenu regionalnu dinamiku koja utiče na odluke o proširenju BRIKS-a i naglašava izazove sa kojima se Turska suočava u balansiranju međunarodnih odnosa dok teži multilateralnom partnerstvu.

Neki analitičari tvrde da je u aplikaciji Turske nedostajalo strateško predviđanje, s obzirom na jasne rizike od odbijanja zbog njenih odnosa sa Pakistanom.

Pročitajte OVDE šta je Putin rekao o razvoju situacije na ukrajinskom frontu

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA