Najnovije

Šta gradi „Rajnmetal” u Ukrajini: Putinu već prete „pozdravom”, Medvedev obećava vatromet

U Ukrajini je već počela sa radom prva od četiri planirana postrojenja nemačkog oružarskog koncerna „Rajnmetal”. O tome je u intervjuu za TSN govorio direktor koncerna Armin Paperger.

"Stvari napreduju. Prvi pogon je već spreman. Drugi je na putu. A sada insistiram da se sve ovo ubrza, jer nemamo vremena, ne treba ga gubiti", rekao je on.

Armin Paperger je dodao da fabrika trenutno opslužuje borbena vozila pešadije, ali i glavne borbene tenkove. Dakle, to je veoma produktivan zajednički poduhvat. Kompanija poseduje 51 odsto akcija ove fabrike.

Prema rečima direktora koncerna, „Rajnmetal” je na putu izgradnje fabrike baruta, fabrike za proizvodnju municije u Ukrajini. Planirano je i uspostavljanje proizvodnje sistema PVO za zaštitu.

„U Ukrajini može da bude izgrađena fabrika „Rajnmetala” za oko 200 miliona evra“ sa ciljem proizvodnje do 400 borbenih tenkova tipa „panter” godišnje, rekao je Paperger i dodao da očekuje konačnu odluku o tome u naredna dva meseca.

Proizvodna jedinica bi mogla „bez poteškoća“ da bude zaštićena od ruskih napada preko sistema protivvazdušne odbrane, rekao je on.

Prema rečima šefa „Rajnmetala”, Ukrajini je potrebno 600 do 800 tenkova za pobedu nad ruskim snagama, i otuda i potreba za brzom proizvodnjom novih tenkova.

„Čak i kada bi Nemačka stavila 300 tenkova „Leopard 2” na raspolaganje (Ukrajini), to bi bilo očigledno nedovoljno“, ocenio je Paperger.

Olaf Šolc je posle dugog oklevanja krajem januara dao zeleno svetlo za slanje tenkova Leopard u Ukrajinu.

Rusija je već reagovala na otvaranje prvog pogona ovog nemačkog koncerna. Zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik Ruske Federacije Dimitrij Medvedev rekao je da „očekuje svečani ruski pozdrav, pravi vatromet“, nagoveštavajući mogući udar.

Medvedev je već  zapretio da će „proslaviti“ eventualno otvaranje fabrike „salvom ruskih raketa „kalibr” i drugim pirotehničkim sredstvima“.

„Nemački koncern „Rajnmetal” pokrenuo je prvu od četiri vojna postrojenja u Ukrajini. Kao što je ranije obećano, radujemo se svečanom ruskom pozdravu baš u fabrici“, napisao je Medvedev

Iz Kremlja je stiglo više upozorenja prema NATO savezu i zapadnim zemljama u vezi sa situacijom u Ukrajini. Rusija je jasno isticala da će strana vojna tehnika i ljudstvo biti legitimna meta oružanih snaga, dok je istovremeno pozivala na prestanak slanja oružja i plaćenika, kao i na obustavu pomaganja ukrajinskoj vojnoj mašineriji.

„Rajnmetal” je u julu dobio prvu važnu narudžbinu ukrajinske vlade za izgradnju fabrike za proizvodnju municije u Ukrajini. Tada je zabeleženo da je planirano da municija bude puštena za dve godine.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA