Najnovije

Prištinski mediji: Šta piše u EU izveštaju o napretku Srbije i "Kosova"

Od Beograda se zahteva, navodi portal "Koha", da počne da priznaje dokumenta i simbole tzv. Kosova.

Srpskoj strani se zamera to što nije preduzela korake da se napadači iz Banjske privedu pravdi, dok su albanskoj strani upućene kritike zbog nekoordinisanih koraka koje podižu tenzije na severu KiM. Od tzv. Kosova se zahteva da, prema evropskom predlogu, krene u proceduru osnivanja Zajednice srpskih opština. 

I u ovom izveštaju, Evropska komisija navodi da povlačenje Srba iz institucija "Kosova" na severu 2022. godine i bojkot lokalnih izbora predstavlja "ozbiljan zastoj" u sprovođenju obaveza iz sporazuma o dijalogu.

Od Beograda se zahteva, navodi portal "Koha", da počne da priznaje dokumenta i simbole tzv. Kosova. U izveštaju se govori o tenzijama na severu KiM, koje su ocenjene kao "visoke". 

Od obe strane se traži da poštuju dogovor o učešću u regionalnim inicijativama i da njihovo delovanje ne bude ometano zbog bilateralnih nesuglasica. Takođe, od Beograda se zahteva da zatvori, kako se navodi, ilegalne prelaze. 

U izveštaju se ističe da se sporazum o katastru i priznavanju diploma ne primenjuje zbog toga što srpska strana ne poštuje ove sporazume. EU, u međuvremenu, pozdravlja primenu sporazuma o automobilskim tablicama i postepeno uklanjanje onih koje je Srbija izdala za gradove na KiM, kao i međusobno priznavanje automobilskih tablica. Od obe strane se traži da doslednije poštuju dogovor o zvaničnim posetama. 

"Koha" navodi da se se u izveštaju pominje činjenica da poslanici Srpske liste bojkotuju rad parlamenta. 

RUSI PRŽE AMERIČKU VOJNU OPREMU! Žestoki udarci za pamćenje (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA