Najnovije

Crna Gora bi da vrati obavezni vojni rok? Kako je ministar promenio mišljenje za par meseci

Crna Gora je obavezno služenje vojnog roka ukinula 2006, a 2017. postala je članica NATO-a.

Nakon što su se i Srbija i hrvatska odlučile da vrate obavezan vojni rok, o toj opciji razmišlja i Crna Gora koja je članica NATO-a.

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović u martu ove godine rekao je kako nije za vraćanje vojnog roka, da bi pre svega nekoliko sedmica izjavio da bi "bilo dobro kada bi se vratio obavezni vojni rok".

Crna Gora je obavezno služenje vojnog roka ukinula 2006, kada je nakon referenduma postala nezavisna država. Članica NATO-a postala je 2017. godine.

Pre pet godina je otvorena mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka. Traje tri meseca i otvara mogućnost zapošljavanja u Vojsci Crne Gore, koja broji oko 2.400 pripadnika, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka je na zemljama članicama, u ovom slučaju Podgorice, kazao je jedan zvaničnik Alijanse na upit RSE kako u NATO-a gledaju na tu mogućnost.

"Oko trećine članica NATO-a ima neki oblik obaveznog vojnog roka, a neke saveznice razmatraju da to isto urade", kaže on.

Dodaje da NATO ne propisuje obaveznu vojnu službu.

"Način na koji se vojni kadar regrutuje i zadržava (u službi) je odluka pojedinačnih nacija. Važno je da saveznici i dalje imaju sposobne oružane snage da zaštite našu teritoriju i stanovništvo", ističe.

U tom pogledu, kako je rekao, u NATO-u cene kontinuirani doprinos Crne Gore zajedničkoj evroatlantskoj bezbednosti.

U Hrvatskoj bi od januara sledeće godine počne obavezno služenje dvomesečnog vojnog roka, koji je do sad bilo na dobrovoljnoj bazi.

I Srbija, koja je vojno neutralna, odlučila je da dobrovoljni vojni rok zameni obaveznim. Trebalo bi da se primenjuje od septembra i da traje 75 dana. Vojska Srbije planira da 20.000 regruta služi godišnje vojni rok.

FSB PRIVELA UKRAJINSKE AGENTE NA GRANICI SA LITVANIJOM: Planirali otmicu deteta

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA