Najnovije

KAKVA ĆE PRESUDA BITI DODIKU? Otvaranje novog žarišta ili mantra o miru i stabilnosti

Nije izvesno da Zapad u ovim geopolitičkim okolnostima želi da otvori novo žarište na Balkanu, ali u slučaju da do osuđujuće presude predsedniku Srpske, ipak dođe odgovor RS i Srbije trebalo bi da bude odlučan, naveli su učesnici tribine "Šta činiti ako bude osuđen predsednik Republike Srpske".

Osuđujuća presuda Miloradu Dodiku značila bi otvaranje novog žarišta na Balkanu, što Zapadu, kako se čini, nije trenutno u interesu, zbog čega će odluka suda ili biti prolongirana ili će biti formalna, rečeno je na tribini "Šta činiti ako bude osuđen predsednik Republike Srpske" održanoj u Pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu. 

Tribinu su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativno-politički portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti".

U slučaju da osuđujuće presude, ipak, dođe, kako su naveli učesnici tribine, to bi pokazalo da Zapad, pre svega Sjedinjene Američke Države, ne žele miran region. Odgovor Republike Srpske i Srbije trebalo bi da bude odlučan i čvrst na političkom i pravnom planu. 

Pre izlaganja učesnika, organizatori su podsetili da demokratski izabranom predsedniku Miloradu Dodiku sudi neustavni sud BiH i to zbog toga što ne prihvata odluke i ne priznaje nelegitimno izabranog visokog predstavnika Kristijana Šmita. 

Bitno je da se vidi da li je Amerika spremna da se otvori još jedno stanje neizvesnosti sa mogućim nepredvidivim komplikacijama tim gambitnim potezom da se donese presuda predsedniku RS, rekao je bivši diplomata Vladislav Jovanović. On je dodao da ne misli da će do toga doći jer su zapadni saveznici zauzeti hitnijim i komplikovanijim stvarima i nisu spremni da otvore nove frontove.

"Oni žele da pojačaju psihološku, političku igru izazivanja, nerviranja, očekujući da će to dovesti do unutrašnjih podela i nekih grešaka u koracima s naše strane koje bi mogle dobro da eksploatišu. U slučaju da do osuđujuće presude ipak dođe, odgovor RS i Srbije mora biti čvrst i frontalan, iskazan na političkom i pravno-proceduralnom planu. Političkom: da se jedinstvo srpskog naroda čvrsto afirmiše, a na pravnom da se vidi da li ima mogućnosti i koristi da se pitanje obezvređivanja Dejtonskom sporazuma postavi Međunarodnom sudu pravde ili nekom drugom na odlučivanje", rekao je Jovanović.

Profesor univerziteta u penziji i nekadašnji član Predsedništva BiH Nenad Kecmanović istakao je da je ceo proces politička i pravna lakrdija i dodao da su institucije RS već donele odluke da neće poštovati odluke ni Šmita ni suda, ali da je dobro što se Dodik, ipak, pojavio pred sudom.

"Da nije došao u sud, mogli bi da raspišu crvenu Interpolovu poternicu za njim i da ga uhapse, ali Dodik je sudnicu izabrao kao pozornicu na kojoj će raskrinkati te utvare i to postaje tribina na kojoj on politički deluje.  Optimistički tipujem na presudu kojom će Dodiku biti zabranjeno da pominje mirni razlaz, koji Zapad prevodi kao jednostranu secesiju RS, a ne na presudu kojom bi mu bilo zabranjeno javno delovanje", istakao je Kecmanović.

On je dodao da svoj optimizam zasniva na tome što Zapad stalno preporučuje mir i stabilnost, a to govore oni isti koji šire nemire i nestabilnost, drugim rečima poručuju ne talasajte vi, dok mi ne završimo naše veće poslove po svetu.

Presuda Dodiku bi verovatno značila prelazak Rubikona u BiH i regionu, istakao je politikolog Aleksandar Pavić i napomenuo da će iz presude moći da se vidi šta je geopolitički interes velikih sila, pre svega SAD.

"Da li im je stvarno najvažnije da očuvaju mir i stabilnosti ili hoće da pokrenu novo žarište. Ako bi presuda bila takva da utiče na bilo koji način na obavljanje funkcije predsednika RS, time bi nelegalni visoki predstavnik preko nelegalnog suda direktno pokušao da nametne svoju volju iznad demokratske volje jednog od konstitutivnih naroda u BiH", rekao je Pavić.

On je dodao da bi, ako bi svi akteri na srpskoj sceni prihvatili eliminaciju demokratski izabranog predsednika RS, to značilo prihvatanje okupacije.

"To bi bila neka nova kolonija, a mislim da to politička elita u RS neće prihvatiti, a ni Srbija ne bi trebalo mirno da posmatra kako se uklanja legitimni i najjači predstavnik Srba u RS", naveo je Pavić.

On je napomenuo i da bi osuđujuća presuda sigurno dovela i do odgovora Moskve.

I u deklaraciji Svesrpskog sabora u nekoliko tačaka navodi se da RS i Srbija osuđuju nametanje zakona u BiH, osuđuju ili ne prihvataju ova tzv. imenovanja, ukazao je istoričar i naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.

"Brine, međutim, što se u nekoliko tačaka iskazuje poštovanje BiH koja na sve načine, i iz Federacije i preko međunarodnih upravnika, gazi identitet RS. Neko će nam vezati presudu suda BiH i za evropske integracije, a u deklaraciji stoji da su Srbija i RS na putu evropskih integracija", naveo je Raković.

On je dodao da s jedne strane u deklaraciji stoji da ne prihvatamo nametnute odluke, a s druge strane da poštujemo BiH.

" I kako će se sada odrediti Srbija? U tom smislu biće nam potrebna hrabrija rešenja. Takođe, mislim da će Dodik biti osuđen u tzv. sudu zbog toga što se pokazao kao jedan od lidera slobodnog sveta", zaključio je Raković u svom izlaganju.

Sudski proces protiv Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika na najbolji način pokazuje nefunkcionisanje pravnog poretka u BiH, rekao je general u penziji Vinko Pandurević.

Kao moguće odgovore na eventualnu presudu kojom bi predsedniku RS bilo zabranjeno javno delovanje, on je naveo isticanje važnosti Dejtonskog sporazuma i pozivanje na ovaj dokument, jedinstvo naroda i političkih elita, podršku Srbije i odluke sa Srpskog sabora, odupiranje odlukama nadnacionalnih organizacija, ali i narodnu neposlušnost.

Američko gledanje je uvek dovodilo u blisku vezu Bliski istok i Balkan, a ako je vatra i požar na Bliskom istoku, da li SAD odgovara ista situacija na Balkanu, upitao se Predrag Ćeranić.

"Mislim da im ne odgovara. NJihovi igrači jači od američkih ambasadora poslali su poruku da im je u interesu mir na Balkanu. To će doprineti da presuda bude formalnog duha, da se zabrani negiranje ideje BiH, ideje o razdruživanju, ali da ne bude političke eliminacije", istakao je Ćeranić.

On je napomenuo da je značajno i jučerašnje pismo podrške Dodiku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva.

"To je poruka kreatorima ove krize u BiH da Rusija neće sedeti skrštenih ruku, neće dozvoliti da im prva linija fronta tek tako padne", rekao je Ćeranić.

RUSKA VOJSKA IZVELA UDAR PO ENERGETSKIM OBJEKTIMA

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA