Najnovije

NATO DEPRESIJA: F-16 ne mogu protiv Rusa

Stariji modeli borbenih aviona F-16 koje su zapadni saveznici isporučili Ukrajini, ne mogu da pariraju najboljim ruskim avionima, rekao je američki general za "Biznis insajder" (BI).

Kako navodi, F-16 koje je Ukrajina počela da dobija od svojih saveznika, najnapredniji su avioni koje Kijev sada ima u svom arsenalu i naoružani su moćnijim bombama i raketama, nego što je to slučaj sa ostalim letelicama ukrajinske vojske.

Međutim, najbolji ruski avioni ih i dalje nadmašuju, izjavio je za BI general-major američke vojske Gordon "Skip" Dejvis, nekadašnji zamenik pomoćnika generalnog sekretara Odeljenja za odbrambene investicije NATO-a. Taj odsek pruža, između ostalog, tehničku, finansijsku i proceduralnu ekspertizu u vezi sa vazduhoplovnim sposobnostima.

Dejvis je rekao da ukrajinski F-16 "sada prave razliku" i dodao da će im "pomoći da naprave još veću razliku" kada ih stigne više. BI podseća, da se očekuje da će do kraja godine Ukrajini biti isporučeno oko dvadeset F-16.

Ipak, kako navodi američki general, ovi avioni "imaju problem u pogledu dometa i ranjivosti", i da čak i najbolji sistemi koje Zapad može da postavi na njih i dalje neće dovesti do toga da F-16 budu superiorniji u odnosu na neke od najboljih ruskih aviona.

Američki list podseća da su Ukrajini isporučeni isključivo stariji modeli F-16, što znači da su oni ograničeni u pogledu svojih sposobnosti, uključujući i kapacitete njihovih radara.

Nasuprot tome, ocenjuje Dejvis, Rusija ima "nekoliko stotina prilično naprednih aviona", konkretno Su-35S, Su-30SM(2), MiG-31 i u manju količinu aviona pete generacije Su-57. Svi navedeni tipovi letelica mogu nositi rakete vazduh-vazduh R-37M koje imaju veći domet od raketa AIM-120 koje su Ukrajini isporučile SAD.

Prema rečima Dejvisa, sve ove letelice predstavljaju pretnju za ukrajinske F-16, zajedno sa ogromnim baterijama ruske PVO.

"Ti ruski avioni imaju rakete i radare koji mogu da dosegnu i napadnu F-16. To je problem i to će ostati problem", dodao je američki general.

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA