Najnovije

Novi generalni sekretar NATO-a posetio Kijev: Doći će dan kada ćemo primiti Ukrajinu u savez

Povećanje pomoći Ukrajini i popunjavanje njenih zaliha naoružanja je prioritet Alijanse, a udari zapadnim oružjem po objektima na teritoriji Rusije mogu da pomognu Kijevu, ocenio je Mark Rute.

Povećanje pomoći Ukrajini i popunjavanje njenih zaliha naoružanja je prioritet Alijanse, a udari zapadnim oružjem po objektima na teritoriji Rusije mogu da pomognu Kijevu, ocenio je Mark Rute

Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute tvrdi da Rusija "nema pravo veta" na ulazak Ukrajine u alijansu.

"Mislim da će doći dan kada će Ukrajina postati punopravna članica NATO-a, želim da dodam da ako neko misli drugačije, onda Rusija nema pravo glasa i veta po ovom pitanju", rekao je Rute u Kijevu, koji je nenajavljeno posetio i gde se sastao sa Vladimirom Zelenskim.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je potpisala bezbednosne sporazume sa nizom zemalja članica, primala je i prima pomoć od više milijardi dolara, a njene oružane snage postaju sve "kompatibilnije sa NATO-om", što "povećava spremnost Ukrajine da se pridruži alijansi".

Pritom, Rute nije precizirao nikakav vremenski okvir za eventualni poziv Ukrajini u NATO, za šta je potrebna jednoglasna odluka svih članica.

Na sastanku sa Zelenskim, Rute je istakao da je povećanje pomoći Ukrajini i popunjavanje njenih zaliha naoružanja prioritet.

"Ovde sam da bi Ukrajina i svi koji nas prate shvatili da će NATO stajati na strani Ukrajine. U ulozi generalnog sekretara, guraću napred tu podršku. NATO i saveznici su pružili neviđenu pomoć Ukrajini, 99 posto vojne pomoći Ukrajini su pružile zemlje NATO-a. Ali, Ukrajini je potrebna veća podrška", rekao je on.

Govoreći o davanju dozvole Ukrajini za nanošenje udara na teritoriju Ruske Federacije, Rute je rekao da u savezu ne donose kolektivnu odluku, već da o tome odlučuje svaka članica pojedinačno.

Prema njegovim rečima, udari zapadnim oružjem po objektima na teritoriji Rusije mogu da pomognu Kijevu.

KARLSON: Niko neće ostati živ ako Amerika nastavi da provocira Rusiju

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA