Najnovije

PAKAO POJASA GAZE: Preko 85% vodovoda i kanalizacije uništeno

Palestinska uprava za vode saopštila je da su sektori vodosnabdevanja i kanalizacije u Pojasu Gaze pretrpeli značajnu štetu u poslednjih gotovo godinu dana izraelskih napada na enklavu, pri čemu je preko 85 odsto vodovodnih i kanalizacionih objekata potpuno ili delimično prestalo sa radom zbog uništenja vitalne infrastrukture.
Rat - pakao na zemlji

Rat - pakao na zemlji

Mnogim osnovnim objektima potrebna je sveobuhvatna rehabilitacija, uključujući postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenja za desalinizaciju, pumpne stanice, bunare, rezervoare za vodu i glavne transportne linije, rekao je v.d. Uprave za vode Zijad Fukaha, a prenosi Vafa.

Istakao je da su tekuća isključenja električne energije pogoršala stanje u sektoru voda, zajedno sa ozbiljnom nestašicom goriva neophodnog za rad rezervnih generatora za vodovodne objekte.

''Zaustavljanje isporuke delova za održavanje i osnovnih materijala, zajedno sa značajnim uništenjem infrastrukture, dodatno je zakomplikovalo napore da se obezbedi neophodna koordinacija za bezbednost osoblja i opreme na radnim mestima'', rekao je Fukaha.

Dodao je da su u poslednjim napadima Izraela pogođena sva tri izvora vode u Gazi, ocenjujući da je proizvodnja iz tih izvora smanjena na otprilike 30 do 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pored toga, pogođena su i postrojenja za desalinizaciju, a postrojenje u Severnoj Gazi, koje ima kapacitet od 10.000 kubnih metara dnevno, potpuno je van pogona.

Vafa dodaje da fabrike vode u centralnoj i južnoj Gazi, kapaciteta 5.500, odnosno 20.000 kubnih metara dnevno, trenutno funkcionišu sa smanjenim kapacitetomi da ukupno proizvode oko 5.000 kubnih metara dnevno.

Pročitajte OVDE o Đilasovim tvrdnjama da Vučić laže o njemu i njegovom bratu

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA