Najnovije

Arsenijević: Beograd nemoćan na Kosovu, Srpska lista se sakrila u mišje rupe

“Mi sebe vidimo kao ekser u klipu represivne mašinerije koja se obrušila na nas. Ako ne zaustavljamo neke stvari, barem ih usporavamo”, izjavio je predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, govoreći o akcijama svoje stranke, organizovanim prilikom dolaska kosovskih zvaničnika na sever Kosova. Dodao je da je Beograd "nemoćan na Kosovu", kao i da međunarodna zajednica, iako ima mehanizme da zaštiti srpsku zajednicu, to za sada ne čini.

Predsednik stranke Srpska demokratija Aleksandar Arsenijević pušten je u sredu iz pritvora nakon što je uhapšen u Kosovskoj Mitrovici zbog remećenja javnog reda i mira. On je bio u pritvoru jer je duvao u pištaljku kada se pojavio gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić. Arsenijević je u prethodnih nekoliko nedelja prilikom sličnih akcija priveden nekoliko puta.

“To je bila diverznatska akcija nelegitimnog gradonačelnika Atića i policije, kako bi me priveli, da ne bih sa pištaljkama i mojom ekipom dočekao ministra Svečlju. Mislim da im pištaljka mnogo smeta. Ovo je četvrti put za mesec i po dana da su me uhapsili. Nije bilo razloga da me hapse. Kao što se vidi na društvenim mrežama, to je jedno od brutalnih hapšenja koje oni izvode. Ovog puta me sedmorica policajaca nisu oborili, ostao sam na nogama. Nastavljamo dalje. Ako misle da će da me spreče hapšenjem i držanjem u stanici –  greše”, rekao je Arsenijević za N1.

On je kazao da po Zakonu o javnom redu i miru, svako ima pravo da do 22 časa pravi buku.

“Posle toga, imaju pravo da mi pišu kazne. Ali ne pre.Tako da sam siguran da će, kada stiginu na sud, sve kazne koje su mi napisali biti oborene, jer nemaju zakonskog osnova”, naveo je Arsenijević.

On je u poslednjih mesec i po dana svaki put bio priveden prilikom poseta zvaničnika iz Prištine severu Kosova.

“Oni svojim biračima, ultranacionalistima šalju poruku da su osvojili sever Kosova. Mi pokušavamo da međunarodnoj zajednici i ljudima na Kosovu skrenemo pažnju da nama to nije u redu, da ne uživamo u njihovim posetama, niti u njihovoj antisrpskoj politici. Mi se bunimo jer nam nije dobro. Ne želimo da speciijalci prebijaju nas i našu decu, da dobacuju ženama seksističke poruke, da naše privrednike isteruju iz našeg grada, tako što su uveli zabranu uvoza robe iz Srbije… Mi ne želimo da dovode svoje privrednike, jer to nisu privrednici iz našeg grada. Mi imamo Albance komšije sa kojima sarađujemo godinama, a ti koje dovode su neki novi sa sumnjivim tenderima o otkupom tih lokala u Mitrovici”, kazao je Arsenijević.

„Pritisaka ima sa svih strana“

Naglasio je da Srpska demokratija ništa od toga neće dozvoliti.

“Oni dođu i prave film i propagandu. Kada se mi pojavimo, taj propagadni film im propada, mi im uništavamo taj propagandni materijal“, kazao je Arsenijević.

Dodao je da se, kako je rekao, „narod po malo oslobađa stega“.

„Nisu se do kraja oslobodili, jer je teško. Kada imamo akciju i zviždimo npr. nelegitimnom gradonačelniku Atiću, ljudi u automobilima nam sirenama daju znak da nas podržavaju i onda ih na kružnom toku policija zaustavi i ispituje ih zašto to rade… Dakle, ima pritisaka sa svih strana”, naveo je Arsenijević.

Odgovarajući na pitanje da li takve akcije mogu da budu odgovor na ono što se na Kosovu događalo u poslednjih godinu dana, kao što je ukidanje dinara, gašenje srpskih institucija i ukidanje registarskih tablica, on je rekao da se time neke stvari barem malo usporavaju.

“Mi sebe vidimo kao ekser u klipu represivne mašinerije koja se obrušila na nas. Tako da, ako ne zaustavljamo neke stvari, mi ih barem usporavamo”, objasnio je Arsenijević.

„Srpska lista u mišjoj rupi“

On je kazao da na sve što je dešava na Kosovu Srpska lista ne reaguje.

“Srpska lista ćuti i sakrila se u mišje rupe. To je najgore. Iako smo politički neistomišljenici, i nas boli jer se oni posle 12 godina vlasti ne oglašavaju, osim nekim saopštenjima i reagovanjem na neke gluposti… Nama je neverovatno da su se sada, posle 12 godina na vlasti, kada treba da zaštite svoj narod… sakrili u mišije rupe..Ako želimo slobodu, mi smo spremni i na zatvor i na to da nas i fizički uklone”, naveo je Arsenijević.

Dodao je da će svakako živeti na Kosovu, “makar bio i u zatvoru”.

“Spreman sam da dam i život za to. Rekao sam međunarodnim predstavnicima, da ću, ako upadnu u škole, ja biti taj koji će poginuti na pragu…”, naveo je Arsenijević.

Odgovarajući na pitanje da li se ipak takva situacija može izbeći uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice, on je rekao da, iako su predstavnici stranih zemalja rekli da postoje tzv. “crvene linije”, Srbi na severu Kosova to još nisu videli.

“Oni kažu da imaju “crvene linije”. Mi do sada nismo videli nijednu “crvenu liniju”. Oni su zaduženi za našu sigurnost, kao nevećinske zajednice. Ali mi to ne vidimo. Videli smo  –  i to je dobro – da su na mostu (na Ibru) povukli neku liniju, ali i to nam je rovito. Potrebno nam je da nam i oni pokažu “crvene linije”, da bismo se osećali sigurnije”, naveo je Arsenijević.

On je kazao da je Beograd “nemoćan na Kosovu”.

“Pogotovo na severu Kosova… Ono što Beograd može da uradi… To je da se opozicija hitno lati posla i da u sve evropske zemlje i u SAD, pošalje svoje predstavnike… da lobiraju,  jer se radi o preživljavanju našeg stanovništva na Kosovu… Mi radimo danonoćno. Ali mi ne možemo sve. Imamo one koji mogu da pomognu… Beograd više ne znam koliko može da pomogne… Ali opozicija ima kontakte sa vladajućim u strankama u Evropi …može da lobira… Da pomogne na taj način”, ocenio je Arsenijević.

„Dosta je bilo PDF formata politike“

On je dodao da međunarodna zajednica ne shvata ozbiljno sve ono na šta srpska zajednica na Kosovu skreće pažnju.

“Ne znam da li ne žele da shvate ili su u strahu od Kurtija koji vu rukama drži Molotovljev koktel i može da zapali region. Ali oni moraju da razumeju u kakvom smo očaju i da napokon reguju. Dosta je više PDF formata politike i reagovanja saopštenjima. Mogu da uvedu pojedinačne sankcije…mogu da uhapse Kurtija usred Prištine… mogu da zaprete uvođenjem viza. Dakle, imaju mehanizme i lažu kad kažu da ih nemaju”, rekao je za N1 predsednik stranke Srpska demokratija Aleksandar Arsenijević.

RUSI DONOSE MNOGO BITAN ZAKON! Više ništa neće biti isto

Izvor: N1.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA