Najnovije

DOSTA JEDNOSTRANOG OBRAČUNA! Iran uputio brutalnu poruku Vašingtonu!

Teheran je poslao notu Vašingtonu preko Katara da više neće imati "jednostrano samoograničenje" kada je Izrael u pitanju, javila je Al DŽazira, citirajući iranski izvor.

Poruka je stigla pošto je Zapadni Jerusalim zapretio "oštrim odgovorom" na baraž iranskih projektila u utorak, što je Teheran opisao kao odmazdu za smrt lidera Hamasa i Hezbolaha od strane Izraela.
Iran je obavestio SAD da je "faza jednostranog samoograničavanja završena", pošto to nije uspelo da zaštiti zahteve nacionalne bezbednosti Teherana, rekao je anonimni izvor za Al DŽaziru u četvrtak.

Teheran ne želi regionalni rat, ali će svaki napad Izraela biti dočekan "nekonvencionalnim odgovorom" koji uključuje gađanje izraelske infrastrukture, prema kataru.

U međuvremenu, iranska misija pri UN izdala je saopštenje u kojem upozorava druge zemlje ako pomognu bilo kakav izraelski napad na Iran.
- Naš odgovor će biti usmeren isključivo na agresora. U slučaju da bilo koja država pruži pomoć agresoru, ona bi takođe trebalo da se smatra saučesnikom i legitimnom metom - saopštila je misija. „Savetujemo zemljama da se uzdrže od uplitanja u sukob između izraelskog režima i Irana i da se distanciraju od sukoba.
Najmanje 180 projektila raznih vrsta ispaljeno je na Izrael u utorak uveče.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su tvrdile da su oborile većinu njih, ali video dokazi pokazuju višestruke udare širom Izraela, uključujući materijalnu štetu na nekoliko vojnih objekata.

Amir Saied Iravani, izaslanik Teherana pri UN, rekao je u sredu Savetu bezbednosti da je napad bio samoodbrana u skladu sa članom 51 Povelje UN i da je Iran "potpuno spreman da preduzme dalje odbrambene mere ako bude potrebno".

Iranski predsednik Masud Pezeškijan optužio je u sredu Izrael da želi da „prouzrokuje nesigurnost i širi krizu u regionu“, čemu se Teheran protivi.
Međutim, rekao je, „bilo koji tip vojnog napada, terorističkog akta ili prelaska naših crvenih linija naići će na odlučan odgovor naših oružanih snaga“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će „izuzeti visoku cenu od režima ajatolaha“, izvestio je u utorak Kanal 12 iz Tel Aviva.

"Oštar odgovor " se blisko koordinira sa SAD i očekuje se da će doći "u roku od nekoliko dana", navodi agencija.

Američki predsednik DŽo Bajden rekao je novinarima da sa Izraelom razgovara o mogućnosti udara na iranska naftna nalazišta.

KAKVA PAKLENA NOĆ! Izraelsko brutalno granatiranje visokih funkcionera

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA