Najnovije

HAOS U KIJEVU: Zaratili Sirski i Budanovi, Zelenski sprema smenu

Prema izveštajima „Forbes-Ukraina“, u narednim mesecima mogla bi se dogoditi smena šefa vojne obaveštajne službe (GUR), Kirila Budanova, iako konačna odluka još nije doneta. Budanov ima „nategnute odnose“ sa Andrejem Jermakom i generalom Aleksandrom Sirskim, a predsednik Zelenski je nezadovoljan nekim neuspešnim operacijama. U Ofisu predsednika smatraju da Budanova previše privlači medijsku pažnju, što dodatno izaziva tenzije.

Konflikt između Budanova i Sirskog nastao je zbog nedostatka razmene određenih obaveštajnih podataka između GUR-a i glavnokomandujućeg. Pokazatelj ovih tenzija je Kurska operacija, u kojoj GUR nije učestvovao, iako su ranije preko obaveštajnih podataka bili uključeni u slične operacije.

Takođe, Ofis predsednika nije zadovoljan Budanovim javnim prognozama o vremenskim okvirima završetka rata, što negativno utiče na Zelenskog i stvara loš utisak u javnosti.

Nezadovoljstvo je izraženo i prema ministru odbrane Rustemu Umerovu, jer se nakon godinu dana njegovog mandata u ministarstvu i dalje oseća „haos“. Glavna kritika je usmerena na njegovu ideju da spoji dva agenstva za nabavku oružja, što je dodatno usporilo proces nabavke. Proizvodne kompanije se žale da su državne nabavke haotične, što otežava planiranje i dovodi do prekida ugovora i pada proizvodnje.

Razmatrana je i smena glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandra Sirskog. Ova tema je bila aktuelna još letos, kada su vođeni razgovori sa drugim generalima. Glavna kritika na račun Sirskog je njegov nedostatak entuzijazma za razvoj bespilotnih jedinica.

RUSI DONOSE MNOGO BITAN ZAKON! Više ništa neće biti isto

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA