Najnovije

FAJNENŠEL TAJMS: "Nemački model" trgovine Ukrajinom - NATO članstvo ili teritorije!?

Kako zaustaviti rat, tačnije prekinuti prodor ruskih trupa ka zapadu Ukrajine. Ugljedar je pao, ukrajinska vojska se povlači, avantura sa prodorom u Kursku oblast sve više postaje tragična, a zapadni sponzori smišljaju scenarije kako pregovorima i ustupcima zaustaviti nadolazeći krah.
Rat

Rat

Ne samo zapadni, već i ukrajinski zvaničnici navodno sve više razgovaraju o scenariju završetka rata u Ukrajini, kada će Moskva faktički zadržati kontrolu nad okupiranim teritorijama, a zauzvrat Kijev bi dobio snažne bezbednosne garancije svojih partnera,  piše američko izdanje „Fajnenšel tajmsa”.

List naglašava da ni Ukrajina ni njeni saveznici ne pristaju da zvanično priznaju suverenitet Rusije nad okupiranim teritorijama. To bi, kako je navedeno, samo doprinelo daljoj ruskoj agresiji i ozbiljno bi narušilo međunarodni pravni poredak. Umesto toga, pretpostavlja se neka vrsta „prećutnog sporazuma” da će te zemlje u budućnosti biti vraćene diplomatskim putem.

„Odricanje od teritorija za članstvo u NATO-u može biti ’jedina igra“, piše FT, citirajući neimenovanog zapadnog diplomatu koji je dodao da za Ukrajince ova tema ostaje tabu, barem u javnom sferi.

U spoljnopolitičkim krugovima, godinu dana nakon početka invazije u punom obimu, počelo je da se raspravlja o „zapadnonemačkom modelu” za Ukrajinu, kada je Zapadna Nemačka bila u NATO od 1955. godine, a Istočna Nemačka je ostala pod kontrolom Moskve do 1989. godine.

Kao opciju za Ukrajinu, pomenuti model naveli su bivši specijalni predstavnik SAD u Ukrajini Kurt Volker, bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i češki predsednik Peter Pavel.

Pavel smatra da nije potrebno primati Kijev u Alijansu tek nakon potpunog obnavljanja kontrole nad celom teritorijom. Čak i sa privremenom administrativnom granicom, Ukrajina može postati članica NATO-a sa teritorijom koju će tada kontrolisati, primetio je političar.

Međutim, kako prenosi „24 kanal“ , neimenovani izvor u kabinetu predsednika rekao je da je reč o obmani i da se uopšte ne govori o ukrajinskim teritorijama.

“Kabinet” je naglasio da Ukrajina ne trguje suverenitetom i teritorijama.

"Niko na Zapadu nije zvanično i jasno ponudio Ukrajini takve bezbednosne garancije, koje bi definitivno sprečile širenje ili ponavljanje rata. Čak se plaše da daju sigurnost na daljinu", citira izvor iz kabineta predsednika.

I bivši generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da je sasvim realan scenario po kojem Ukrajina može da postane članica Severnoatlantske alijanse i sa nekim okupiranim teritorijama.

Volodimir Zelenski je krajem jula primetio da pitanje teritorijalnog integriteta Ukrajine ne može da reši sam predsednik, potrebna je i volja ukrajinskog naroda. Međutim, on smatra da referendum nije najbolja opcija za to.

Uz sav strah od moguće nuklearne eskalacije posle najave Kremlja da menja doktrinu nuklearnog odgovora, ovakvo rešenje svi više ima pristalica. Još samo Moskva da pristane, pa eto deeskalacije rata. Naravno, to je i najveća „nepoznata” u ovoj ratno-pregovaračkoj jednačini.

Pročitajte OVDE o političkom sukobu Francuske i Izraela

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA