Najnovije

MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE: Kako smo oslobodili Ugledar

Klešta oko grada su se sve više stezala zahvaljujući "udarima sa bokova", više od 40 neprijateljskih vojnika se predalo.

Ruska vojska je uspela da oslobodi Ugledar i razbije ukrajinsku odbranu zahvaljujući bočnim manevrima koji se izvode da bi se došlo do pozadine ili boka neprijatelja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Klešta oko grada su se sve više stezala zahvaljujući "udarima sa bokova", objasnili su u Ministarstvu.

Prema rečima vojnika koji su upali u grad, militanti Oružanih snaga Ukrajine pružali su otpor do poslednjeg, skrivajući se od ruske artiljerijske vatre u rudnicima i podrumima. Ali ruska vojska je pokazala da će grad neizbežno biti opkoljen, pa su ukrajinske jedinice napustile Ugledar, a više od 40 neprijateljskih vojnika se predalo.

"Ruski jurišnici su u oslobođenom gradu pronašli nemali broj 'trofeja' – ostavljeno oružje i municiju Oružanih snaga Ukrajine, među kojima je i ono proizvedeno u NATO zemljama poput poljskih tihih minobacača, turskih i američkih automatskih bacača granata, malokalibarskog oružja i drugo", naveli su u Ministarstvu.

Kako je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo, Ugledar je oslobođen 3. oktobra, a bio je poslednje veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga na južnodonjeckom pravcu.

NJegovim oslobađanjem se ruskim trupama otvorio put za napredovanje ka Velikoj Novoselki na granici sa Zaporoškom oblašću i ka Kuragovu gde je neprijatelj izgradio moćnu odbrambenu liniju.

Zauzimanje Ugledara omogućilo je ruskim trupama da dobiju strateški važnu prednost, rekao je portparol i oficir 72. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine Arsenij Prilipka, koji je pobegao sa Ugledara.

"Oni ne planiraju da stanju. Osvojili su tvrđavu, vis, što je za njih postala još jedna prednost. Odatle će moći da udaraju", rekao je Prilipka za lavovsku televiziju "NTA".

Kako je priznao, ruske jedinice su oslobodili grad zbog potpune nadmoćnosti nad ukrajinskim oružanim snagama, ukrajinske trupe nisu mogle da izdrže svakodnevni pritisak ruske strane.

"Bilo je šansi da zadržimo Ugledar, ali za to nam je bio potreban barem paritet u sredstvima. Već više od šest meseci traje ovaj stalni svakodnevni pritisak, svaki dan, počevši od artiljerije, a sa dronovima kamikazama na kraju. NJihovi izviđački avioni su stalno nadletali, korigovali vatru. Imaju moćna sredstva za elektronsko ratovanje kojima je teško odoleti", požalio se ukrajinski oficir.

Ruska vojska je naučila da se dobro prilagodi "evoluciji borbenih operacija na stvarnom bojnom polju", priznao je on i dodao: "Oružje koje se pojavljuje na bojnom polju diktira promene. Kad god smo smislini nešto, oni su smislili protivmere".

ZELENSKOG PONIZILI DO KRAJA! Mislio da će obezbediti pobedu, a onda je sve krenulo po zlu!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA