Najnovije

NJUJORK TAJMS O "STRATEGIJI POVLAČENJA UKRAJINE": Jedina šansa protiv nadmoćnije Rusije

U uslovima značajne brojčane nadmoći neprijatelja, Ukrajina je prinuđena da pribegne taktici sporog povlačenja uz žestoke borbe, pokušavajući da iscrpi agresora . O tome piše NJujork tajms, analizirajući tok rata u protekloj godini.
Ruska avijacija

Ruska avijacija

Napominje da je Ukrajina poslednjih meseci izgubila kontrolu nad nizom prilično značajnih gradova – nad svakim posle žestokih borbi, koje su ponekad trajale mesecima. Prva na ovoj listi bila je Marinka u decembru-januaru, zatim Avdejevka, pre neki dan su Oružane snage Ukrajine napustile Ugledar.

Dok spoljnim posmatračima sporo povlačenje Ukrajine može izgledati kao konačni zaokret ka vojnom porazu, ukrajinski komandanti i vojni stručnjaci to poriču.

Prema njihovim rečima, sada se vodi borba na frontu, čiji cilj nije teritorijalna osvajanja, već iscrpljivanje neprijatelja kako bi se slomila njegova sposobnost da nastavi borbu.

"Popuštajući agresoru u svim vrstama vojnih resursa i naoružanja, Ukrajina je prinuđena da 'zameni teritoriju za ruske gubitke'", kaže Nikolaj Beleskov, analitičar vladinog Instituta za strateške studije Ukrajine.

Ideja je da se povuče iz grada na meti agresora nakon što Rusi pretrpe maksimalne gubitke u pokušaju da ga zauzmu.

"O ovom ratu neće odlučivati ko kontroliše Ugledar ili druge taktičke gradove na frontu. Reč je o tome koliko su Rusi potrošili vojnika pokušavajući da zauzmu Ugledar u poređenju sa gubicima koje su Ukrajinci pretrpeli pokušavajući da ga drže", rekao je vojni analitičar iz Beča Franc. Stefan Gadi.

Međutim, s obzirom na sposobnost Rusije da nadoknadi svoje ogromne gubitke, postavlja se pitanje koliko će teritorije Ukrajinci biti prinuđeni da ustupe pre nego što se ruska vojska iscrpi, primećuje NJujork tajms.

Pasi Paroinen, vojni ekspert iz Finske analitičke grupe "Black Bird Group" , primetio je da je Rusija u poslednja dva meseca napredovala brzinom koja nije viđena od početka rata i zauzela tri puta više teritorije nego u junu i julu.

NJujork tajms dovodi u pitanje koliko je ukrajinska strategija realna, s obzirom na to da je Vladimir Putin postavio ekonomiju na ratnu osnovu i ne pokazuje znake da je spreman da prekine borbu.

Analitičari britanskog kraljevskog Instituta procenjuju da će Rusija, prema trenutnoj stopi gubitaka i tempu nove proizvodnje, verovatno iscrpeti svoje rezerve borbenih oklopnih vozila do 2026. godine.

Pročitajte OVDE o stanju u Kurskoj oblasti i broju poginulih pripadnika OSU

Izvor: RTS (New York TimesUnian)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA