Najnovije

STOLTENBERG OTKRIO: U Norveškoj probao da "vrbuje" agenta KGB-a

Bivši generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" otkrio da se u mladosti sastajao sa agentom sovjetskog KGB-a u Norveškoj i da je pokušao da ga regrutuje.
Stoltenberg

Stoltenberg

"Nikada nisam uradio ništa čega sam se stideo. Ali cela ideja je bila da su me oficiri KGB-a pozivali na ručak. I ja sam, otprilike, jednom u mesec dana u Oslu za istim stolom jeo one velike sendviče sa škampima, sa tipom po imenu Kirilov. Bio je kagebeovac, nema sumnje", rekao je Stoltenberg.

Sećajući se tog perioda, bivši generalni sekretar NATO-a je ispričao kako ga je norveška kontraobaveštajna služba zamolila da pomogne i Kirliova nagovori da pređe na njihovu stranu.

"Godine 1991. došla mi je norveška kontraobaveštajna služba i pitala me da im pomognem da ubedimo Kirilova da pređe za nas. Znao sam tog momka deset godina. Na poslednjoj večeri sa njim sam mu rekao: 'Ja znam tebe, ti znaš mene. Ako hoćeš da nam priskočiš, javi se. Norveška je divna zemlja, brinula bi o tebi'", prisetio se Stoltenberg.

Kirilov nije prihvatio ponudu, prenosi britanski list.

Jedan od generalnih sekretara NATO-a sa najdužim stažom Jens Stoltenberg predao je dužnost bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu u trenutku kada se Alijansa suočava sa nekim od najvećih izazova u svojoj istoriji.

Stoltenberg će ostati upamćen kao zagovornik teorije o nanošenju strateškog poraza Rusiji, u prilog čemu ide i jedna od njegovih poslednjih izjava na mestu generalnog sekretara da dozvola da Ukrajinci gađaju Rusiju raketama dugog dometa neće uvući NATO u rat, uprkos svim upozorenjima koja stižu iz Moskve. 

Pročitajte OVDE o borbama u najkrvavijoj zoni ukrajinskog fronta

Izvor: RIA Novosti / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA