Najnovije

Uzaludna vera lažnog Kosova u Vatikan: Neće biti ključnog poteza protiv Srbije – bar za sada

Današnje rukovodstvo u Prištini religiju koristi u političke svrhe, pa je jasno da računaju da bi priznanje lažne države Kosovo od strane Vatikana uticalo i na druge katoličke države poput Španije da krenu tim putem.

Ovo je mišljenje istoričara sa Kosova i Metohije Luke Jovanovića povodom susreta takozvane predsednice Kosova Vjose Osmani u NJujorku sa državnim sekretarom Svete stolice Pjetrom Parolinom.

Religija im je pitanje politike a ne vere

Tom prilikom Osmanijeva je istakla da bi vatikansko priznanje nezavisnosti Kosova predstavljao korak ka produbljivanju međudržavnih odnosa, koji bi doprineli dugoročnom miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Jovanović, ovaj pokušaj Osmanijeve, vidi kao približavanje Prištine Vatikanu i mada, kako kaže, može da zaliči da će do priznanja doći, on smatra da se to neće desiti sada. Eventualno, tek kada Vatikan politički proceni da će im to odgovarati.

„Govoriti o Albancima kao o preterano religioznom narodu je izlišno, a ako posmatramo 200 godina unazad među njima možemo da vidimo da su sve vere bile prisutne i to onako kako su političke prilike nalagale,“ napominje Jovanović.

Naš sagovornik smatra da je zanimljiv i momenat u kome je došlo do ovog susreta, s obzirom da u mnogim albanskim sredinama na Kosovu i Metohiji dolazi do masovnog pokrštavanja muslimana u katoličku veru. A da su jedne od najočuvanijih i najlepših zdanja upravo katoličke crkve u novije vreme izgrađene na KiM.

Muslimani čuvaju katedrale

„Dokaz za to je katolička crkva u Prištini koju za razliku od pravoslavnih zdanja muslimani veoma dobro čuvaju. Dobar primer je i nedavno masovno pokrštavanje Albanca muslimana na KiM u katolike. Istina je da je Vatikanu stalo da se proširi na Balkan i to vekovima u nazad i pokušava, ali je isto tako jasno da Vatikan sve prati pažljivo. Priština to zna i ovakvim potezima pokušava da se dodvori Vatikanu. Vatikan to zna, i prija mu, ali ne toliko da bi brzopleto povukao neki potez“, ocenjuje naš sagovornik.

S druge strane, Jovanović ističe da je Priština nestrpljiva jer je mnogo uložila nade i lobiranja u otvaranje Specijalne misije Kosova pri Svetoj Stolici koju je otvorila u januaru ove godine u Vatikanu. Smatrali su da će im to doneti brže priznanje od Vatikana.

Vatikan nema potrebu da prizna Kosovo

„Ima još jedan razlog zbog čega Vatikan neće priznati Kosovo, a to je činjenica da je ono po međunarodnom pravu deo Republike Srbije, a Vatikan i Srbija imaju potpisan ugovor i preko njega se neće prelaziti. A tu su i dobri odnosi sa SPC. Takođe, samom Vatikanu to priznanje Kosova zapravo trenutno nije ni neophodno,“ dodaje Lukić.

Osmani je, inače, izrazila posvećenost Kosova jačanju bilateralnih odnosa sa Svetom Stolicom i istakla intenzivan rad sa institucijama Vatikana. Tokom sastanka, Osmani je pokrenula i temu o pozivu za posetu pape Franje Kosovu, o čemu je razgovarala i na sastanku sa papom prošle godine.

Inače, državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin boravio je nedavno u Beogradu kada se sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o Kosovu.

Vučić je, kako je objavio, naglasio da je za Srbiju "od suštinskog značaja pitanje zaštite, poštovanja i unapređenje prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva, kao i zaštita i obnova srpskog verskog i kulturnog nasleđa, pravoslavnih grobalja, kao i ugroženih spomenika kulture, posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska", gde je došlo do usaglašavanja.

SIJARTO: U ovo vreme patnji i pritiska potrebni su lideri poput Dodika

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA