Najnovije

Ćeranić: Nešto mi govori da bi se sudski proces Dodiku mogao završiti u duhu narodne „tresla se gora…“

Piše: Predrag Ćeranić

„POSLJEDNJI je momenat da se napravi strategija u kojoj će biti definisano gdje smo, s kim smo, i kuda idemo. Sudeći prema čvrstom stavu koji je Milorad Dodik iznio u razgovoru sa Metju Palmerom, ta strategija u Republici Srpskoj postoji.“

Ovo je rečenica kojom sam završio svoj tekst pod nazivom „Dodikovi stavovi iznijeti Metju Palmeru dokaz su da Srpska ima strategiju i za opstanak“, objavljen 20. decembra 2018. godine na sajtu Sve o Srpskoj.

Metju Palmer je u to doba bio zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za jugoistočnu Evropu, i pripremao je sastanak zamjenika državnog sekretara SAD DŽona Salivena sa članovima Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom DŽaferovićem.

Kao i obično, stvorila se velika gužva vezano za Dodikove javno iznesene stavove, odnosno politiku. Mediji su nagađali o temi i mogućem ishodu sastanku, a kao i obično, sastanak je protekao u znaku narodne „tresla se gora, rodio se miš“.

Nešto mi govori da bi i sudski proces koji se u Sarajevu vodi protiv Dodika mogao proteći u duhu te narodne.

Predsjednik Srpske je to i nagovijestio u netom protekloj izbornoj noći najavom svoje predsjedničke kandidature na opštim izborima do kojih je još svega dvije godine.

Državnički stav se snažno osjetio i u najavi da će SNSD Nikolu Šobot i Mikajla Lazića, kandidate Dodikove stranke za gradonačelnike Banja Luke i Bijeljine, i pored poraza, kandidovati i na narednim lokalnim izborima. I ta čvrstina, samouvjerenost i dugoročno planiranje je dio strategije o kojoj sam pisao prije šest godina.

Iako tek predstoji prebrojavanje glasačkih listića, po onome što se zna, Dodikova partija je osvojila ukupno mnogo više glasova, i pobijedila u više opština nego na prethodnim lokalnim izborima. To je trend koji niko ne može osporiti, računajući i kreatore sudskog procesa.

I oni su čekali ishod izbora, kako bi procijenili da li je Dodik u padu. Da se to dogodilo, sudska presuda bila bi ubrzo i mnogo lakše napisana. Ovako, sve mora da sačeka opšte izbore, a do tada da se uloži dodatan trud i pritisak kako bi SNSD bio oslabljen.

Šta slijedi?

Dodik je već najavio da je ponedjeljak dan za odmor, te da u utorak počinju pripreme za opšte izbore. I druga, anti–Dodik strana tako razmišlja.

U utorak se izrađuju novi planovi.

Ekonomski pritisci nisu dali očekivani rezultat. Budžetski korisnici i dalje redovno dobijaju plate i penzije, Srpska izmiruje svoje obaveze. Najavljuju se i nove investicije.

Začuđujuće je da Srpska uspijeva obezbijediti potrebna finansijska sredstva u situaciji u kojoj bi mnoge države poklekle. Ali, od ekonomske stege kao ključnog pritiska na Srpsku stranci neće odustati.

Pristupiće se detaljnijoj analizi uspjeha Draška Stanivukovića, koji nije imao medijsku podršku (čak ni od BN Televizije) nije imao koalicione partnere, čak ni u svojoj partiji nije obezbijedio nepodijeljenu podršku. Kako mu je onda, u situaciji kada je bezmalo bio sam protiv svih, uspjelo da pobijedi rivala iza kojeg je stajala snažna infrastruktura stranke koja ga je predložila?

Stranci će sve da „poslože“ i pokušaju pronaći ključ pobjede, kako bi ga primijenili i na izborima koji slijede za dvije godine.

Obično pokret preraste u stranku, ali PDP bi mogao prerasti, odnosno transformisati se u pokret sličan Otporu. Naravno, pod palicom inostranih mentora. Znači, gerilska borba, političke sačekuše, korišćenje društvenih mreža kao medija i, ideje, ideje, kreativne ideje.

Uz sve to, Banja Luka će dobiti tretman epicentra, odnosno prestonice borbe protiv Dodika. Tako će to da formulišu stranci.

Naravno da politička budućnost Srpske zavisi i od globalnih dešavanja, brzine ruskih tenkova u Ukrajini, stabilnosti prilika u Srbiji, kineskih investicija i uopšte kineskog upliva na Balkanu.

Stranci (Ameri i njihovi koalicioni partneri) to ne trpe, sve slabije podnose kinesko ekonomsko, a time i političko, jačanje na Balkanu. Jer, Balkan – to su vrata u Evropu, koja su padom Nikole Gruevskog u Makedoniji, prilično zatvorena za Pojas i put. Međutim, „derbi“ se ipak igra na Bliskom Istoku.

Imam utisak da Rusi jedva čekaju da prva američka ili britanska raketa padne u Moskvu pa da Iranu (znači Hezbolahu) isporuče prve Kinžale, ili nešto slično, što bi razorilo Izrael, a time i američki ugled.

Dodikov odlazak na samit BRIKS-a i pismo podrške Lavrova i Medvedova u kojem ruski visoki državnici ističu da se Dodik nalazi na prvoj liniji odbrane (Rusije, naravno) dovoljno govori.

Sve u svemu – Dodik je ponovo dokazao da će opstati na političkoj sceni. Opstaće i Srpska, jer znamo gdje smo, s kim smo, i kuda idemo.

RUŠI SVE PRED SOBOM! Ruska vojska upotrebila termobaričnu bombu u Volčansku (VIDEO)

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA