Najnovije

GODIŠNJICA HAMASOVOG POKOLJA: Izrael objavio ratne statistike

Od početka rata Izraelske odbrambene snage (IDF) u Pojasu Gaze ubile su oko "17.000 operativaca Hamasa i pripadnika drugih terorističkih grupa, pored oko 1.000 terorista" neutralisanih unutar Izraela 7. oktobra 2023, kada su naoružani napadači upali u južne zajednice, ubili 1.200 ljudi i oteli 251 taoca, saopštila je izraelska vojska na godišnjicu početka sukoba Izraela i Hamasa.
Izraelski tenkovi

Izraelski tenkovi

Prema podacima izraelske vojske, IDF je ubio osam komandanata Hamasovih brigada i one istog ranga, kao i više od 30 komandanata bataljona, a ubijeno je i više od 165 komandira Hamasovih četa i operativaca sličnog čina, prenosi portal "Tajms of Izrael".

Od početka rata u Pojasu Gaze je pogođeno oko 40.300 ciljeva, a vojnici su locirali oko 4.700 tunelskih okna, saopštio je IDF.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas navelo je da je više od 41.000 Palestinaca ubijeno u Gazi.

Dan nakon napada Hamasa, militantna grupa Hezbolah sa sedištem u Libanu počela je napade duž severne granice Izraela, rekavši da deluje kao podrška Gazi. Te borbe su neprestano jačale tokom meseci, sve dok nisu uzavrele prošlog meseca nakon što je Izrael započeo novu ofanzivu protiv ove grupe ubivši celo njeno najviše rukovodstvo i pokrenuvši kopnenu operaciju u južnom Libanu, navodi "Tajms of Izrael".

IDF je u Libanu ubila više od 800 operativaca, uglavnom pripadnika Hezbolaha. Taj broj uključuje 90 komandanata Hezbolaha, saopštila je izraelska vojska. Takođe, prema njihovim podacima, pogođeno je skoro 11.000 položaja Hezbolaha.

Od početka rata, na Izrael je lansirano preko 26.000 raketa, projektila i dronova sa više frontova.

Kako se dodaje, 13.200 projektila ispaljeno je iz Gaze, najmanje 5.000 samo 7. oktobra, 12.400 iz Libana, oko 60 iz Sirije, 180 iz Jemena i 400 iz Irana.

IDF je saopštila da je Jedinica 504 Uprave vojne obaveštajne službe ispitala oko 7.000 palestinskih osumnjičenih u Pojasu Gaze, od kojih su mnogi uhapšeni i dovedeni u Izrael na dalje ispitivanje. Mnogi su takođe nakon ispitivanja vraćeni u Gazu.

Ukupno 728 vojnika, rezervista i lokalnih bezbednosnih službenika je ubijeno, a još 4.576 je ranjeno u ratu od 7. oktobra. Od toga je 346 ubijeno, a 2.299 ranjeno tokom kopnene ofanzive u Gazi. IDF takođe navodi da je 56 vojnika poginulo u prijateljskoj vatri u Gazi i drugim vojnim nesrećama.

Od 7. oktobra, na Zapadnoj obali, IDF je saopštila da su vojnici uhapsili više od 5.250 traženih Palestinaca, uključujući više od 2.050 povezanih sa Hamasom.

Pored toga, trupe na Zapadnoj obali ubile su oko 690 naoružanih ljudi, izgrednika koji su se sukobili sa trupama ili terorista koji su izvodili napade, saopštila je izraelska vojska.

Kako se dodaje, na Zapadnoj obali izvršeno je 150 racija i srušeno 30 domova Palestinaca optuženih za terorizam.

Pročitajte OVDE o ruskom zauzimanju mesta Cukurino

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA