Najnovije

MOSKVA UPOZORAVA: Kijev sprema "hemijsku diverziju"

Ministarstvo odbrane Rusije poseduje informacije da se Ukrajina priprema da izvede provokaciju uz upotrebu hemijskog oružja, rekao je danas načelnik trupa atomsko-biološko-hemijske odbrane Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov, objasnivši da je u planu Kijeva da se za to kasnije okrivi Moskva.

"Još jedan od dokaza da se sprema provokacija je i to što se Ukrajini isporučuju sredstva individualne zaštite zapadne proizvodnje u obimu koji je prevelik za zemlju koja ne poseduje hemijsko oružje", poručuju iz Moskve. 

Podaci koje ima ruska strana ukazuju da će Kijev određenu dokumentaciju predati predstavnicima Organizacije za zabranu hemijskog oružja u cilju formiranja "nezavisnog izveštaja", nakon što bude izvedena provokacija. Ovaj materijal će dalje najverovatnije biti iskorišćen i tokom 107. sednice Izvršnog saveta organizacije koja će početi 8. oktobra ove godine, kao i u novembru na Konferenciji država-članica organizacije.  

Kirilov dalje navodi da je Vašington uključen u predstojeću provokaciju, a o tome, kako kaže, svedoči i izjava zvaničnog predstavnika SAD pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, iz jula ove godine da u novembru, na pomenutoj konferenciji, SAD planiraju da "pokrenu pitanje pozivanja Ruske Federacije na odgovornost".

Budući da Moskva nema svoje predstavnike u Izvršnom savetu, Kijev planira da to iskoristi i dalje pokuša da izdejstvuje izbacivanje ruskih predstavnika i iz Tehničkog sekretarijata organizacije, tvrdi Kirilov. 

Prema njegovim rečima, Kijev je do sada već više od 400 puta, koliko je registrovala ruska strana, u zoni SVO primenio hemijsko oružje. Napadani su gradovi poput Donjecka, Bogdanovke, Gorlovke, Artjomovska, Kremene i lokacije na pravcu Krasnog limana. 

U junu ove godine, ruske snage pronašle su u Avdejevci hemijsku laboratoriju u kojoj se pravio otrov na bazi cijanovodonične kiseline, a pronađena su i skladišta hemijske municije napravljene u kućnim uslovima. 

"Želim da napomenem da jedinice Oružanih snaga Ukrajine koriste toksična jedinjenja ne samo tokom vojnih operacija, već i za izvođenje terorističkih napada. Registrovani su slučajevi upotrebe hemikalija za izvođenje sabotaža protiv jednog broja lidera", kaže Kirilov.

Ministarstvo odbrane podseća da su Ukrajinci u gradu Sudži u Kurskoj oblasti Rusije koristili kasetnu municiju u kalibru 155 milimetara "dm-105" od čega je stradalo više od 20 osoba. Analiza MO Rusije pokazala je da su ljudi stradali od toga što im je u pluća ušla velika količina aerosola koji sadrži hlor, kao i toksične supstance koje izazivaju gušenje. 

"Napominjem da je navedena municija u količini od 3.800 komada isporučena Ukrajini u septembru 2023. godine kao deo paketa vojne pomoći", rekao je Kirilov.

Studije sprovedene u američkoj vojnoj laboratoriji Fort Detrik o toksičnosti određenih mešavina iz municije pomenutog tipa pokazale su da ona, prilikom sagorevanja, ima snažan nadražujući efekat na gornje disajne puteve, te da može izazvati teško trovanje, napominju iz MO RF.

"To je poslužilo kao osnova za zabranu proizvodnje i upotrebe ovakvih projektila u Sjedinjenim Državama", poručuje Kirilov.

Dodaje da, s tim u vezi, posebno zabrinjava činjenica da Organizacija za zabranu hemijskog oružja ovakvim i sličnim činjenicama ne pridaje dovoljno pažnje. 

U tom kontekstu spomenut je i trietanolamin. Samo u julu 2024, kompanija "Reagent" uvezla je u Ukrajinu više od 160 tona ovog jedinjenja. 

Kirilov zaključuje da je na bazi Organizacije za zabranu hemijskog oružja formirana još jedna međunarodna platforma koja je u potpunoj kontroli SAD.

Pročitajte OVDE o ruskom zauzimanju mesta Cukurino

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA