Najnovije

NAKON IZBORA U BiH: Svi zadovoljni, ali je trijumf Dodikov

SNSD je osvojio vlast u 75 odsto gradova i opština u RS, i novih 50.000 glasova u odnosu na prethodne izbore.

Izborno mešanje karata širom Bosne i Hercegovine je završeno, a Milorad Dodik, lider saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), proglasio je ovu partiju apsolutnim pobednikom lokalnih izbora, navodeći da je u njihovim rukama sada vlast u 75 odsto gradova i opština u Republici Srpskoj, što praktično znači da su osvojili više gradova opština nego SDA i HDZ zajedno.

SNSD je tako osvojio najviše glasova u 47 od 63 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, dok su njegovi koalicioni partneri dominirali u još četiri opštine u RS. SNSD osvojio je vlast i u dve opštine u Federaciji BiH, Glamoču i Drvaru.

Poverenje Dodikovoj partiji poklonilo je čak 50.000 građana više nego na prethodnim lokalnim izborima, što zapravo najbolje i pokazuje besmisao političkog procesa u Sudu BiH koji se vodi protiv lidera Republike Srpske – visoki predstavnik Šmit ide na to da zabrani političko delovanje srpskom predstavniku čija podrška u narodu sve više raste.

SNSD uspeo je da konačno preotme fotelje i najdugovečnijim načelnicima u BiH iz redova SDS-a – Milovan Cicko Bjelica mandat je izgubio nakon 12 godina, dok je Vasilije Perić "deklasiran" nakon čak 23 godine vlasti.

Dodikov trijumf proglašen je u Laktašima, Istočnom Novom Sarajevu, Doboju, Prijedoru, Gradiškoj, Sokocu… ali mu je izmakla pobeda u Banjaluci, gde gradonačelnik ostaje Draško Stanivuković (PDP), koji je osvojio vlast još i u Kotor Varoši gde je Zdenko Sakan osvojio treći mandat.

Ovakav izborni rezultat u Banjaluci, predsednik RS sumirao je ukratko navodeći da u tom gradu SNDS nije ni dobio, ali ni izgubio, budući da je broj odbornika u tamošnjoj skupštini povećan sa devet na jedanaest, što znači da će ova partija i dalje biti važan činilac u kreiranju banjalučke politike. Vlast i u Bijeljini ostaje u istim rukama, budući da je u ovom mestu trijumfovao dosadašnji načelnik LJubiša Petrović iz SDS-a.

Dodik ni najmanje nije nezadovoljan svojim kandidatima u ova dva mesta, pa je tako najavio da će se predstavnici SNSD-a Nikola Šobot i Mikajlo Lazić ponovo boriti za mesto gradonačelnika Banjaluke, odnosno Bijeljine i na izborima 2028. godine.

Prema podacima koje je predsednik HDZ BiH Dragan Čović dao novinarima u sedištu stranke u Mostaru, oni ostaju na vlasti u 17 opština, dobar rezultat ostvarila je upravo u Mostaru, ali je izgubila Tomislavgrad i Uskoplje, a vrlo je moguće, ali to će pokazati konačni izborni rezultati – ispustila je pobedu i u Žepču. Sve u svemu, kažu, HDZ je ostvario svoje izborne ciljeve.

Kada je reč o izbornom rezultatu SDA, razloga da slavi, tvrdi, ima i lider te stranke Bakir Izetbegović. NJegova partija je, kaže, na prethodnim izborima imala 26 načelničkih pozicija, dok je na ovom glasanju osvojila deset novih, a izgubila dve. Naročito bolan poraz, ova partija pretrpela je u Srebrenici gde je pobedu odneo Miloš Vučić iz SNSD-a.

Vučić koji je osvojio oko 75 odsto glasova, je uz Borisa Jerinića, takođe kandidata SNSD-a iz Doboja koji je pobrao oko 74 odsto podrške – inače, osvojio procentualno najubedljiviju pobedu na lokalu.

Zanimljivo je i da je SDA uspeo zahvaljujući lokalnim izborima, da uđe i u rubrike "verovali ili ne", budući da je njihov kandidat, Ibro Berilo, uspeo da ubedljivo pobedi na lokalnim izvborima u Trnovu i ostane načelnik, iako je – u pritvoru. Berilo je iza rešetaka, inače, vodio i izbornu kampanju, nakon što a je SIPA, sa troje saradnika, uhapsila početkom avgusta, pod optužbama da je zloupotrebio položaj, za mito omogućavajući investitorima da masovno grade na Bjelašnici.

Uprkos porastu ratoborne retorike koja je u poslednje vreme stizala iz Sarajeva, tamošnji građani izborno poverenje poklonili su strankama umerene koalicije "Trojka", koja je proglasila odnela pobedu u najmanje četiri od ukupno devet opština u tom kantonu. Možda bi, ali to će se videti kad se konačno podvuče crta, njihova kandidatkinja Benjamina Karić, ponovo mogla da pobedi i u Novom Sarajevu, gde se, kad je reč o glasovima vodi poprilično teška i tesna borba između nje i kandidata SDA i DF-a Muamera Bandića. Što praktično znači da Bakir nema nekog preteranog razloga za slavlje, budući da je izgubio Sarajevo.

Kada je reč o Benjamini Karić, zanimljivo je da je jedna od malobrojnih žena koje će (kako stvari stoje) u naredne četriri godine obavljati načelničku funkciju. Uz Karićevu, tu je i kandidatkinja SDA Erna Merdić-Smailhodžić koja je pobedila u opštini Zavidović, ali i kandidatkinja HDZ-a Iva Raguž koja će voditi Čapljinu. U Republici Srpskoj se vodeću funkciju na lokalu imaće samo Snežana Ružičić (SNSD) u opštini Jezero.

ERDOGAN HITNO ZVAO PUTINA: Izraelu poslata najbrutalnija poruka dosad!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA