Najnovije

POKRET "MI - SNAGA NARODA": Rio Sava nema ugovor o koncesiji

Pokret "Mi - Snaga naroda" je u klinču sa aktuelnim vlastima po pitanju iskopavanja litijuma, a njihovo najnovije saopštenje prenosimo u celini...
Mi - Snaga naroda

Mi - Snaga naroda

Dopisom od 30.9.2024. godine Vlada predlaže Skupštini da ne prihvati Predlog zakona i kao razloge navodi: da bi se usvajanjem dovela u pitanje ustavnopravna načela; da se jemči mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava stečenih na osnovu zakona; da bi prihvatanje predloženih izmena bilo direktno narušavanje prava investitora koja su im zakonom garantovana pre početka realizacije projekata; da se prava stečena na osnovu zakona ne mogu umanjiti; da bi imao za posledicu vođenje sporova pred sudovima i međunarodnim arbitražama u cilju naknade štete itd.

Bila bi to istina da su ta prava „garantovana investitoru pre početka realizacije“, a nisu. S obzirom da se radi o prirodnom bogatstvu u državnoj svojini, ni tada ni danas nije moguće vršiti geološka istraživanja ili eksploataciju mineralnih sirovina bez zaključenog Ugovora o koncesiji.

Sve je počelo 19.5.2004. godine, kada je investitor zatražio od Ministarstva rudarstva i energetike da mu dozvoli geološka istraživanja evaporita (pripada vrsti soli). Ne zahtevajući od investitora Ugovor o koncesiji za geološka istraživanja zaključen sa Vladom, već nakon 20 dana Ministarstvo je donelo Rešenje kojim odobrava tražena istraživanja. To Rešenje nije potpisao Ministar rudarstva, koji je nedugo zatim postao Ministar vera, već ga je potpisao zamenik Ministra.

 Zahvaljujući naučnim radovima prof. dr Jelene Obradović i neprekidnoj saradnji investitora sa Rudarsko-geološkim fakultetom, od 1997. do danas, otkrivena su nalazišta litijuma i bora u vrednosti većoj od 56 milijardi USD. Govoreći o tome, u intervjuu za NIN 14.8.2024. godine, sada već bivši Dekan Biljana Abolmasov istakla je: Rudarsko-geološki fakultet je, zajedno sa „Rio Tintom“, našao mineral jadarit iz kojeg može da se ekstrakuje litijum. 

Na pitanje postavljeno Fakultetu da li je po tom osnovu dobio akcije, novčanu naknadu i sl., od novog Dekana stigao je odgovor da je u periodu od 2005. godine pa do 30.09.2024. godine, Fakultet dobio ukupno 153.638.387,53 dinara ili oko 1,3 miliona evra. 

Nakon što je maja 2001. godine u Privrednom sudu registrovan "Rio Sava Exploration"  d.o.o Beograd, sa dva osnivača/investitora i ulogom od 3.500+1500 USD, prvi direktor Nenad Grubin iz Beograda, inače asistent prof. dr. Jelene Obradović je još kratko vreme ostao zaposlen na Fakultetu. 

 Nenad Grubin je u izjavi za "Politiku" naveo da "profesorka Jelena Obradović sa Rudarsko-geološkog fakulteta i njen tim, čiji sam bio član, bavili su se istraživanjem, između ostalog, i pojava borata u neogenim basenima u Srbiji i rezultate istraživanja objavili su u nekoliko radova u značajnim međunarodnim časopisima. Stručnjaci iz ’US Boraxa’, pročitavši radove, zainteresovali su se i poslali svog geologa, koji je sredinom devedesetih proveo neko vreme u Srbiji i napisao povoljan izveštaj. Profesorki Obradović 1997. godine, stiglo pismo od kolega koji su želeli da dođu i da se upoznaju s tim. S obzirom na to da sam ja tada radio na fakultetu kao njen asistent, vodili smo ih na teren da vide osnovni geološki potencijal u Valjevu, Jarandolu, Jadru, Aleksincu… Već tada su počela razmišljanja o tome da kompanija dođe u Srbiju i krene sa istraživanjem borata. Pripremili smo izveštaj sa presekom basena u Jugoslaviji koji su potencijalno značajni za istraživanje borata i pri vrhu liste je bio Jadarski basen. Početkom dvehiljaditih otvorila se mogućnost rada u Republici Srpskoj, gde smo pronašli moguću pojavu borata. Negde u isto vreme se i Srbija otvorila prema svetu, što je zajedno rezultovalo otvaranjem preduzeća u Beogradu (’Rio Sava Exploration’) i Banjaluci (’Rio Sava Mining’). Prijavili smo se za dobijanje istražnih prava u obe države, u skladu sa tadašnjim zakonima. Dobili smo istražno pravo za Jadar 2004. godine, odredili mesta za bušenja na osnovu geohemijskih istraživanja uzoraka na površini. Naš šef Bob Keli, nažalost, pokojni kolega Vladimir Stojanović, Vladisav Erić i ja bili smo tim koji je radio zajedno na terenu, locirali smo bušotine i već u prvoj, u Jadarskom basenu, pronašli smo borate. To je bilo senzacionalno, jer se tako nešto ekstremno retko događa. Naše istražno pravo u Jadarskom basenu je pokrivalo ogroman prostor površine više od šezdeset kvadratnih kilometara, što je samo deo celog basena. Mi smo imali budžet za svega dve bušotine, ali smo uspeli iz prve”, otkriva nam Grubin, koji je sa kolegom Erićem i danas, posle šesnaest godina, deo kompanije „Rio Tinto”.

Kako je Predsednik Vlade poznati advokat, verovatno će proverom propisa utvrditi da investitor već 20 godina nema bilo kakav ugovor sa Vladom, a posebno da nije imao obavezujući Ugovor o koncesiji za geološka istraživanja, da je minerale otkrila prof. dr. Jelena Obradović u okviru rada na Rudarsko-geološkom fakultetu i da je Rešenjem koje je izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike  2004.godine odobreno istraživanje evaporata, što sve vodi zaključku da Rio Sava Exploration" nema pravni osnov ni uslova za nastavak procesa koji vodi ka eksplotaciji ruda litijuma i bora.

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA