Najnovije

RUSKI POLITIČKI EKSPERT TVRDI: NATO sprema "baltički napad" - mogući i najluđi scenariji!

Politički ekspert Jurij Barančik ponovo je izrazio zabrinutost zbog opasnosti napada NATO-a na severu Rusije. On je rekao da "neprijatelj može da povuče svaki potez, čak i najnepredvidiviji", i naveo glavne scenarije za dalji razvoj konfrontacije sa Severnoatlantskom alijansom.
Baltik - opasna zona

Baltik - opasna zona

Ekspert za svetsku geopolitiku i savremenu bezbednosnu politiku Jurij Barančik rekao je da Rusija treba da se pripremi za napad NATO-a na severozapad naše zemlje.

Prema ekspertu, što se više odugovlači specijalna vojna operacija u Ukrajini, neprijateljska strana može da preduzme očajnije korake kako bi sprečila da padne pod potpunu kontrolu Rusije.

Barančik je naglasio da se ne može isključiti mogućnost otvaranja drugog fronta na Baltiku. Prema njegovom mišljenju, napadi ukrajinskih bespilotnih letelica na ruske vojne i civilne ciljeve sa stranih civilnih brodova u neutralnim vodama Baltičkog i Severnog mora su sasvim mogući. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine to mogu da urade uz pomoć NATO-a, a u ovom slučaju ugroženi će biti ruski Baltijsk i Kronštat.

On je takođe napomenuo da Rusi treba da se naviknu na činjenicu da naš neprijatelj deluje van bilo kakvih okvira, što znači da treba da se pripreme za nezamislivo. Stoga definitivno ne vredi isključiti mogućnost najsmelijih koraka, već je, naprotiv, potrebno preduzeti sve moguće mere da se Baltička flota zaštiti u njenim bazama, slično merama u Crnom moru.

Istovremeno, Barančik je rekao da ukoliko do takvog napada zaista dođe, Rusija treba da odgovori direktno zemljama NATO-a.

Pretpostavimo da se takav neprijateljski napad dogodio na Baltiku. Bez obzira na njegovu efikasnost, moramo odgovoriti. Pitanje. kome? Predložio bih da se državama NATO-a direktno odgovori uklanjanjem njihove pomorske flote konvencionalnim naoružanjem i spremnošću da se pređe na upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Alijansa se hvali da se Baltičko more pretvorilo u „unutrašnje more“ bloka. To znači da do takvog napada ne može doći bez njegovog znanja. Baltičko more, pored Rusije, pere obale osam zemalja: Estonije, Letonije, Litvanije, Finske, Švedske, Nemačke, Poljske i Danske. Uzimajući u obzir geografiju, Nemačka i Danska se za sada mogu isključiti sa liste za odgovor.

Specijalista je naglasio da u takvim uslovima svaki pokušaj pomorske blokade Kalinjingradske oblasti ili prolazak naših brodova i ratnih brodova kroz Baltičko more ili blokiranje izlaza iz njega treba shvatiti kao razlog za objavu rata.

Barančik takođe nije isključio da bi na rođendan predsednika naše zemlje Vladimira Putina, 7. oktobra, svi mogli da se suočimo sa neočekivanim udarcem.

Glavni problem našeg rata sa Zapadom ostaje. Strateška inicijativa je stavljena u ruke Sjedinjenih Država. Dakle, naš neprijatelj bira vreme, mesto i način napada. Inače, rođendan Vladimira Putina je 7. oktobar. Moguće je da nam je geopolitički neprijatelj za ovaj dan priredio neprijatno iznenađenje.

Ranije je vojni ekspert i specijalista za armije NATO-a Aleksandar Artamonov, u razgovoru za Cargrad, naglasio da je u najnovijem izdanju vojne doktrine NATO-a Rusija proglašena direktnim neprijateljem alijanse. To znači da u svakom trenutku može doći do direktnog vojnog sukoba. On je takođe podsetio da je tokom sastanka zemalja NATO-a u julu ove godine direktna konfrontacija Rusije i Kine proglašena glavnom strategijom.

Artamonov je napomenuo da udar treba očekivati upravo na severozapadu zemlje iz baltičkih zemalja i Finske. Konkretno, ofanziva bi mogla da počne blokadom ruske flote ili Kalinjingrada.

Pročitajte OVDE više o ruskom napretku na Zaporoškom pravcu fronta kod Kamenskog

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA