Najnovije

VELIKA VEĆINA: Dodik odneo pobedu na izborima u preko 70% opština Republike Srpske

Stranka Milorada Dodika proglasila je pobedu u više od 70 odsto opština u Republici Srpskoj. Međutim, u dva najveća grada u Republici Srpskoj u Banjaluci i Bjeljini ostaju isti gradonačelnici.
Dodik

Dodik

Portparol SNSD Radovan Kovačević izjavio je da su kandidati te stranke na lokalnim izborima u Republici Srpskoj pobedili u 47 opština, i u još tri sa koalicionim partnerima.

''Širom Republike Srpske naši kandidati će da slave. Ostajemo spremni da se odupremo svim pritiscima kako spolja, tako iznutra. Ovim izborima dobili smo potvrdu da smo na pravom putu. Politika Milorada Dodika uživa puno poverenje građana Republike Srpske'', rekao je Kovačević, a preneo RTRS.

On je prethodno izjavio da SNSD može da proglasi pobedu u Laktašima, Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu, gde, kako je rekao, kandidati za načelnike i gradonačelnike iz te stranke nis imali protivkandidate.

Draško Stanivuković saopštio je da je zadržao vlast u Banjaluci što je proslavio vozeći se u otvorenom autobusu centom grada.

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da su rezultati i pobeda iznad njegovih očekivanja. 

"Koliko neprespavanih noći je iza nas. Celog sebe sam dao Banjaluci, koja izrasta u evropski grad, i počinje da sija i blista. Danas nema potrebe da držim politički govor, jer narod je sve rekao. Svi su bili na drugoj strani, ja i narod na pobedničkoj. Hvala svakom čoveku koji je danas glasao, jer ovo je ona Banjaluka koju želimo", rekao je Stanovuković na konferenciji za novinare.

Vlast i u Bjeljini ostaje u istim rukama. Pobedio je takođe dosadašnji gradonačelnik LJubiša Petrović iz SDS-a.

Izlaznost na lokalnim izborima iznosila je 47,72 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija. Rezultati iz Federacije BiH sporije pristižu.

Jučerašnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bili su osmi od proglašenja nezavisnosti 1992. i na njima su se birali načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distrikt, koji je posebna administrativna jedinica.

Na izborima učestvovalo je 110 političkih stranaka, 386 kandidata je za gradonačelničke i načelničke pozicije. Više od 25.700 kandidata se borilo za mesta u parlamentima lokalnih zajednica. Izbori su odloženi u opštinama koje su pogođene poplavama.

Pogledajte OVDE ukrajinske snimke uništenja ruske borbene tehnike

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA