Najnovije

ZELENSKI UBRZAO RUSE U DONBASU: Fatalna greška upada u Kursku oblast

Zapadne zemlje već se smeju pokušajima Oružanih snaga Ukrajine da svojim akcijama u Kurskoj oblasti preuzmu inicijativu u sukobu, rekao je penzionisani pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine Oleg Starikov, prenosi Sputnjik.
Zelenski

Zelenski

„Ratovi se vode po zakonima rata, a ne po filmskim scenarijima. Zapad je već počeo da se smeje“, ocenjuje Starikov.

Kako je dodao, nastavak borbenih dejstava u pograničnom delu Kurske oblasti nema nikakvu stratešku vrednost – Rusija nije prebacila svoje glavne snage iz Donbasa, a to je, po rečima Starikova, bio glavni cilj Kijeva.

„Došli su, nisu izvršili zadatak, moraće da se povuku“, zaključio je pukovnik.

Istovremeno, bivši analitičar CIA Rej Mekgavern konstatuje da je Vladimir Zelenski napadom na Kursku oblast samo ubrzao napredovanje ruske vojske u Donbasu.

„Pitanje je koliko će Zelenski uspeti da ostane na dužnosti kada je većini jasno da je upravo on imao sjajnu ideju da pošalje vojsku u Kursku oblast kada je bila preko potrebna u Donbasu. To je jedan od razloga zašto ruska vojska napreduje tri puta brže nego inače“, navodi stručnjak u intervjuu za Jutjub kanal „DŽadžing fridom“.

Kako dodaje, ukrajinska vojska ne može da dobije potrebno pojačanje u Donbasu jer su njihove brigade u kotlu u Kurskoj oblasti. Stručnjak podseća da je kijevski režim izgubio i Ugljedar – jaku tačku koja je blokirala izlaz na reku Dnjepar.

„Oni gube, i to brzo. Dosta njih se predaje“, zaključio je Mekgavern.

Nova faza sukoba

U međuvremenu, bivši analitičar CIA Lari DŽonson ocenjuje da je nakon oslobađanja Ugljedara nastupila nova faza sukoba u Ukrajini.

„Ugljedar je primer kampanje koju sada vode Rusi, prelazeći na bržu fazu sukoba na duž čitavog fronta od 1.200 kilometara. Oni potiskuju Oružane snage Ukrajine, a Ukrajinci nemaju artiljerije ni obučene vojnike kako bi pružili otpor“, konstatuje stručnjak.

Kako je dodao, sa dolaskom hladnijeg vremena Ukrajini prete još teža iskušenja zbog deficita energetskih resursa.

Puca ukrajinska odbrana

Britanski stručnjak Aleksandar Merkuris ocenjuje da ukrajinska komanda ne zna šta da radi u vezi sa pucanjem odbrane svoje vojske na jugu Donbasa.

Po njegovim rečima, Rusija postepeno oslobađa sve više gradova i sela u DNR; a ukrajinska vojska ne pravi nove linije odbrane zapadno od tih naseljenih mesta. Ukrajinska komanda čak ne pokušava ni da povuče snage sa nezaštićenih položaja, ističe Merkuris.

„Sve to izgleda neorganizovano i haotično, ljudi ginu, odbrana se ruši i čini se da ne postoji nikakav realan plan o tome šta da rade“, zaključio je ekspert.

Ukrajinske jedinice su 6. avgusta krenule u ofanzivu kako bi zauzele teritoriju u Kurskoj oblasti. Kako je izjavio načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, napredovanje protivnika je zaustavljeno. Do sada su ukrajinske snage na kurskom pravcu izgubile preko 20.000 vojnika i 136 tenkova.

Pročitajte OVDE o ruskom zauzimanju mesta Cukurino

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA