Najnovije

HAOS U RUMUNIJI: Proruskoj političarki zabranjeno da se kandiduje za predsednika

Diana Jovanović Šošoka proglašena je pretnjom za članstvo zemlje u evroatlantskim strukturama.

Ustavni sud Rumunije zabranio je proruski i anti-EU orjentisanoj predstavnici krajnje desnice Diani Jovanović Šošoki, da se kandiduje na predsedničkim izborima sledećeg meseca, presudivši da, kako prenosi Radio slobodna Evropa, javne izjave i ponašanje ove političarke "sistematski" krše ustavni temelj zemlje i njeno članstvo u evroatlantskim strukturama.

Jovanović Šošoka, inače srpskog porekla, ranije ove godine osvojila je mesto u Evropskom parlamentu i glasna je zagovornica bližih odnosa sa Moskvom, a u Bukureštu se sastajala sa ruskim ambasadorom. Šošoka je bila i oštra kritičarka vakcinacije tokom pandemije kovida.

Ona je ranije poručivala kako Evropa mora da razume da bez Ruske Federacije nije cela, a da će prihvatajući "ovu i ovakvu Ukrajinu u svoje redove propasti do kraja". Zbog zalaganja za pregovore sa Moskvom, kritičari su je, kako je rekla, nazvali "Putinovcem".

"Do sukoba u Ukrajini, Rumunija je bila kolonija Brisela i Vašingtona. Sada je postala kijevska kolonija, tačnije američko-kijevska jer je Rumuniji dodeljena uloga da služi kijevskoj kliki oligarha i američkim interesima u ovom delu sveta", rekla je Šošoka u razgovoru za RT Balkan.

Političarka, inače lider SOS partije u Rumuniji, bila je i protivnica sramne antisrpske rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici.

"Ostavite Srbiju na miru! Neka srpski narod sam gradi svoju sudbinu i prestanite da tako olako okrivljujete druge", navela je Šošoka u pismu UN u kojem je poručila zemljama koje podržavaju rezoluciju da se prvo dobro zagledaju u sopstveno dvorište.

Presuda protiv Jovanović Šošoke je kritikovana, a oni koji joj se protive kažu da je odluka suda, koji je podeljen po stranačkim linijama, politički motivisana i da ima za cilj da olakša put predsedničkom kandidatu vladajuće Socijaldemokratske stranke, sadašnjem premijeru Marselu Čolakuu.

RUSKA ARMIJA OSLOBODILA DVA BITNA MESTA: Velika ruska ofanziva

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA