Najnovije

Koordinator Nacionalnog konventa o EU: Usmeravanje robe na Merdare šteti razvoju srpskih sredina

Mijačić podseća da 95 odsto sredstava od carine koja se naplaćuje na prelazima Brnjak i Jarinje na uvoz proizvoda iz Srbije ide u carinski fond iz kog se finansira razvoj opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenjuje da je odluka prištinskih vlasti o ukidanju zabrane uvoza srpske robe skandalozna onoliko koliko je bilo skandalozno i uvođenje zabrane, jer je u oba navrata odluka doneta usmeno, bez pisanog traga.

Takođe ukazuje da usmeravanje robe iz Srbije na Merdare, a ne na Jarinje i Brnjak, direktno šteti razvoju srpskih sredina na severu Kosova.

Mijačić podseća da 95 odsto sredstava od carine koja se naplaćuje na prelazima Brnjak i Jarinje na uvoz proizvoda iz Srbije ide u carinski fond iz kog se finansira razvoj opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

"Samim tim odluka vlade Kosova o ukidanju zabrane uvoza i kojom se prevoz robe usmerava na Merdare, a ne na Jarinje i Brnjak, direktno šteti carinskom fondu i razvoju srpskih sredina na severu Kosova u skladu sa onim što je potpisano u Briselu i sa važećim odredbama kosovske vlade. I u tom pravcu treba posmatrati odluku vlade Kosova i Aljbina Kurtija da se čak i na ovaj način suzbija mogućnost razvoja severa Kosova kroz Fond za razvoj", kaže Mijačić za Kosovo onlajn.

On ističe da treba da bude potpuno jasno da je Priština odluku o ukidanju zabrane uvoza srpske robe donela pod pritiskom Nemačke koja je tražila ovo ukidanje kako tvz. Kosovo ne bi bilo izbačeno iz regionalnih organizacija, pre svega iz Cefte.

Odluka o ukidanju zabrane koja važi samo na prelazu Merdare je, navodi, međufaza, jer Kurti nije mogao, pre svega iz populističkih razloga, da odluči da ta mera važi na svim prelazima.

"Ali postoji bojazan da su se mnogi trgovinski odnosi u međuvremenu pokidali i da zahtev za uvozom robe iz Srbije neće biti toliko veliki kao što je bio ranije jer ima mnogih zamenskih proizvoda i biće potrebno vreme da bi se ponovo uspostavila poslovna saradnja između albanske zajednice i srpskih privrednika. Takođe se postavlja pitanje kako će roba ići ka srpskim prodavnicama jer su najveći konzumenti možda upravo predstavnici srpske zajednice. Da li će tu biti nekih problema, u transportu robe, to ostaje da vidimo", kaže Mijačić.

ISPOVEST BORACA "AHMATA": Oružane snage Ukrajine nas truju toksičnim supstancama

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA