Najnovije

Princ Valijant: LJubimac detinjstava svih koji su čitali stripove

Princ Valijant Trideset drugi tom

Foto: Čarobna knjiga

Čarobna knjiga u ediciji "Olovka, tuš i pero" pod brojem 570 nastavlja sa legendarnim serijalom devete umetnosti i to trideset drugim tomom Princa Valijanta.

Srednji vek, doba vitezova, mačeva, konjanika, velikih ratova, uliva interesovanje svima, naročito od najmlađeg doba i prvih susreta sa nabrojanim kroz bajke i animirane filmove.
Taj šmek davno prošlih vremena, nejasnih i maglovitih istorijskih događaja, daje more mogućnosti scenaristima da nedostatke u istorijskim izvorima nadomeste romantizovanim detaljima.

Pravi majstor koji je u stanju da nam dočara doba vitezova, dvoraca, okruglog stola kralja Artura je bio Harold Hal Foster, tvorac lika princa Valijanta, perfekcionista u crtanju, autor koji je vodio računa o svakoj liniji, radeći table na ogromnim formatima papira koji u štampanom izdanju ostavljaju bez daha.

U ovoj knjizi velikog formata na preko 180 kolornih strana, Čarobna knjiga zaokružuje opus Fosterovog naslednika DŽona Kalena Marfija, kome je pomogao Gari Đani kroz nekoliko tabli.
Raskošan, detaljan, dakle prepoznatljiv stil crtanja Princa Valijanta nije, naravno, napušten do samog kraja, bez obzira na različite autore.

Ono što je jedno od najprivlačnijih karakteristika ovog stripa jeste oslanjanje na istorijski nesporne činjenice i aktere, mogućnost da se steknu dodatna znanja ili da se povežu događaji po epohama.
Isti je slučaj i sa ovom knjigom.
U njoj se upoznajemo sa Romejskim carstvom, plemenom Rusa, gledano kroz prizmu zapadnjaka, začinjeno sa prikazom prastarih brodova, legendi, zavera, koje imaju istorijsku pozadinu, makar u dobrom delu.

LJubimac detinjstava svih koji su čitali stripove, Princ Valijant, jednostavno ne bi trebalo da se preskače.
Preporuka je da se kolekcija dopuni i 32. izdanjem!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA