Najnovije

TAJANSTVENA OFANZIVA NA ZAPOROŽJE: Da li je probijen front u Kamenskom?

Na Zaporoškom pravcu, poslednji dan je doneo dramatične promene, jer su ruske snage intenzivirale napade na istočnom obodu nekadašnjeg Kahovskog vodoakumulacionog jezera.

Ovaj do sada "statičan" sektor postao je ključno žarište, što ukrajinskim snagama stvara dodatne izazove u situaciji operativne krize na Donbasu.

Ruske snage uspele su da probiju ukrajinsku odbranu u Kamenskom, prodirući duž obale bivšeg jezera i preko korita reke Jančekrak. Deo ukrajinskih pozicija izolovan je od strane ruskih jurišnih jedinica, dok su preostale snage uništene grupama „drugog ešalona“.

Na video snimcima, koji su se nedavno pojavili na internetu, ruski vojnici mogu se videti kako se približavaju ukrajinskim pozicijama sa severa, što sugeriše da je linija fronta prodrla duboko u ukrajinsku odbranu. 

Jedinice bespilotnih letelica (BLA) pokazale su visoku efikasnost, neutrališući ukrajinske vatrene tačke i izviđačke punktove, kao i otkrivajući slabosti u linijama odbrane VSU. Ovo je omogućilo ruskim trupama da se bez velikog otpora probiju kroz niže zgrade u selu.

Ipak, zvanična potvrda o osiguranju kontrole nad ovim pozicijama još uvek nije dostupna. Ukrajinske snage raspoređuju rezerve na ovaj sektor kako bi ublažile gubitke i učvrstile linije odbrane.

Zaporoški pravac je dugo bio „tih“, a neki njegovi delovi nisu bili aktivni više od godinu dana. Glavne borbe prethodno su se vodile oko Pяtihatoka i Rabotina, mesta prošlogodišnjeg neuspešnog ukrajinskog kontranapada. 

Aktiviranje ruskih napada u Kamenskom pokazuje nameru ruskog komandovanja da postigne značajne taktičke uspehe, ako ne i potpuno probijanje fronta. Sa novim podacima o ukrajinskim pripremama oko Energodara, ovo napredovanje ruske vojske može u velikoj meri ometati planirane operacije ukrajinske strane.

RAKETNI UDARI I POMERANJE FRONTA: Dramatičan razvoj u specijalnoj operaciji

Izvor: Pravda.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA