Najnovije

NIJE HTEO IZA OSMANIJEVE NI POTPIS DA STAVI: Vučić izbacio tačku o antiruskim sankcijama iz deklaracije u Dubrovniku

Srbija na ovaj dokument neće ni staviti potpis, ako se ispod njega potpiše Vjosa Osmani.

Diplomatskim aktivnostima predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz zajedničkog teksta koji bi učesnici Samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa trebalo da potpišu danas u Dubrovniku, izbačena je tačka o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji, ekskluzivno saznaje Sputnjik.

Prema informacijama tog medija, u diplomatskim izvorima bliskim Samitu u Dubrovniku, iz dokumenta je na insistiranje predsednika Srbije izbačen i termin "okupacija Krima".

Takođe, iz predloženog teksta je, diplomatskom borbom Srbije, izbačena i rečenica o "obaveznoj vojnoj podršci Ukrajini".

Sputnjikovi izvori navode i da je Vučić izdejstvovao da u tekstu Samita ne piše da je "mirovni plan Zelenskog jedini za rešavanje ukrajinske krize", već samo "jedan od predloženih planova".

Srbija, javlja Sputnjik, svakako neće staviti potpis na ovaj dokument u Dubrovniku ukoliko se ispod njega potpiše i Vjosa Osmani, takozvana predsednica lažne države Kosovo.

Vučić je ranije pojasnio da u tekstu predloženog dokumenta stoji obaveza uvođenja sankcija Rusiji što je za našu zemlju neprihvatljivo.

On je naveo da organizatorima nije bilo dovoljno što su neke reči jednom pomenuli već su ih ponovili pet puta u papir.

"Naveli su da je tako grozna, užasna, jeziva i ne znam kakva još agresija Rusa. Pa onda zlikovci, zločinci, kriminalci, ubice, ovakvi, onakvi i tako dalje, a onda dođu do sankcija, pa onda nije dovoljno, podržavamo sve one koji su uveli sankcije, nego zahtevamo da svi moraju da uvedu sankcije i tako dalje. Ovo što vi opisujete, to nas je baš briga, opisujte šta hoćete. Ali gde vi nama zapovedate šta ćemo mi da radimo, e to ne možemo. Tako da, to ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

I u februaru na istom samitu u Tirani, na skupu podrške Ukrajini, usvojen je dokument koji je takođe na Vučićev zahtev izmenjen.

Tada su izbačeni delovi o sankcijama Ruskoj Federaciji, ali i tačka kojom se osuđuju "negativni efekti ruskog zlonamernog mešanja u unutrašnje poslove suverenih država".

Na Samitu u Dubrovniku, pored zvaničnika iz regiona prisustvuje i Vladimir Zelenski, kome je istekao mandat predsednika Ukrajine.

ZAPADNI MEDIJI ŽESTOKO: Ruska vojska koristi taktiku opkoljavanja da natera ukrajinske snage na povlačenje

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA