Najnovije

Sudija Sena Uzunović vikala i pretila Dodiku izbacivanjem iz sudnice: Odbrana traži izuzeće sudije

Naredno ročište, na kojem će biti poznata odluka o zahtevu odbrane za izuzeće Uzunovićeve, biće održano 16. oktobra.

Današnje ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću obeležila je žestoka rasprava sudije Sene Uzunović sa advokatom Goranom Bubićem i prvooptuženim Dodikom, kao i zahtev odbrane za izuzeće Uzunovićeve.

Rečima "moje je pravo da galamim" i pretnjom da će fizički udaljiti iz sudnice predsednika Srpske, Uzunovićeva je pokušala da prekine raspravu o tome da li je sud adekvatno i na vreme obavestio Advokatsku kancelariju Bubić o roku za izjašnjenje o dodatnim dokazima Tužilaštva.

Branilac prvooptuženog Dodika Goran Bubić zatražio je izuzeće sudije Sene Uzunović jer nije dozvolila da se razjasni da li je dopis o izjašnjavanju za dokaze dostavljen odbrani.

Današnje ročište pred Sudom BiH prekinuto je dok se Sudsko veće ne izjasni o zahtevu odbrane Milorada Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović.

Naredno ročište, na kojem će biti poznata odluka o zahtevu odbrane za izuzeće Uzunovićeve, biće održano 16. oktobra.

Situacija u sudnici pretila da je preraste u eksces, a Uznovićeva nije dozvolila Dodiku ni da iznese svoje primedbe, već mu je zapretila da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Ispred Suda BiH okupili su se građani i nosioci javnih funkcija u Srpskoj i na nivou BiH kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću. Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću, Lukića zbog, kako se navodi u optužnici Tužilaštva BiH, nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, kojeg u Srpskoj ne priznaju.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je danas da se procesom pred Sudom BiH protiv legitimno izabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika urušava kako Dejtonski mirovni sporazum, tako i prava zagarantovana ljudima koji žive u dva entiteta.

"Iz dana u dan možemo da vidimo da je na snazi raspakivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, jer ovo siledžijstvo nad legitimno izabranim predsednikom Republike Srpske, da mu se sudi samo zato što je radio svoj posao, nije ništa drugo nego iživljavanje", rekla je Vulićeva.

Prema njenim rečima, oni koji sude i pišu optužnice uopšte nisu pročitali Dejtonski mirovni sporazum, te su saveznici onima kojima interes nije BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da se farsa od suđenja predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH mora prekinuti jer proces nije zasnovan na zakonitosti i Ustavu.

"Danas je nastavak farse koja je kreirana izvan zidina ovog suda, a koju Sud BiH sprovodi. Sve ono što je kreirano izvan Suda znači da se radi o određenim politikama koje hoće da uruše dignitet Republike Srpske i celokupnog srpskog naroda u Bi" rekao je Kojić.

On je naglasio da proces ima jedan jedini cilj, a to je da devastira Ustav i zakone Republike Srpske.

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je narod u Republici Srpskoj na lokalnim izborima pokazao svima koji žele da prete, sankcionišu i sude, da jedinstveno stoji uz predsednika Srpske Milorada Dodika.

Kovačević je uoči današnjeg ročišta predsedniku Srpske rekao da Sud BiH vodi proces, ali da je narod Republike Srpske u nedelju "izrekao presudu na najjedinstveniji način".

On je istakao da je na lokalnim izborima viđeno da su ljudi u Republici Srpskoj jedinstveno stali uz svog predsednika i pokazali svima koji žele da prete, sankcionišu i sude da Dodiku kao predsedniku Republike "sudi isključivo njegov narod, a njegov narod stoji uz njega".

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović rekao je danas da iza predsednika Republike Srpske Milorada Dodika stoji narod, Ustav Republike Srpske i Dejtonski mirovni sporazum.

"Republika Srpska, njen predsednik i institucije Srpske izaći još jači iz ovog procesa, a kao što su pokazali nedavno održani izbori narod veruje u predsednika i pruža mu podršku", rekao je Goganović novinarima.

NOVA POBEDA U KURSKOJ: Detalji akcije ruske vojske

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA