Najnovije

UKRAJINSKI AMBASADOR U TURSKOJ: Hoćemo Rusiju na mirovnom samitu - dnevno pogine između 800 do 2000 ruskih vojnika

Ukrajinski ambasador u Turskoj, Vasilj Bodnar, rekao je Rojtersu da Kijev želi da, drugi po redu tzv. "mirovni samit", događaj na kojem bi učestvovala i Rusija održe pre kraja godine. U novembru, kako je juče saopštila kancelarija Zelenskog, nema vremena da se to uradi. Odnosno, Kijev cilja na decembar.
Ankara

Ankara

Ambasador Bodnar je odbacio mogućnost direktnih bilateralnih pregovora Kijeva i Moskve, navodi Rojters.

„Ovde ne govorimo o formatu u kome Ukrajina i Rusija sede jedna naspram druge, a Ukrajina sluša zahteve Rusije. Međunarodna zajednica će zajedno sa Ukrajinom sesti i napraviti spisak koraka koji se mogu preduzeti za pravičan mir u Ukrajini i razgovaraće o tome koje zahteve da postavi Rusiji na osnovu ove liste. Ovo neće biti direktan bilateralni sastanak, najverovatnije će se odvijati u formatu u kojem će učestvovati i treća lica, a (pregovori) će se voditi preko trećih lica. Nadamo se da ćemo održati ovaj samit pre kraja godine“, rekao je Bodnar na brifingu u Ankari.

Turska će biti važan posrednik, dodao je on.

Ukrajinski ambasador Bodnar je rekao da u Ukrajini pogine dnevno između 800 i 2000 ruskih vojnika, ali je i priznao da ruska vojska snažno napreduje na Pokrovskom pravcu fronta, te da su ukrajinske snage tu prisiljene na povlačenje.

Za napad na Kursku oblast, kaže da Ukrajina ne želi tuđe teritorije, ali da je upad u Kursku oblast ukrajinskoj vojsci omogućio oslobađanje određenih naselja koji su bili okupirani.

Pročitajte OVDE o ratnim zločinima kijevskog režima

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA