Najnovije

OTETO - PROKLETO: Otkriveno zašto je Pistorijus išao u Prištinu zapravo!

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus koji je boravio pre nekoliko dana na Kosovu i Metohiji otišao je u kasarnu u Pomazatinu, gde se odvija obuka Centra za traganje i spasavanje, a tom prilikom pohvalio je vojsku tzv. Kosova i najavio da će Nemačka taj centar pomoći sa sedam miliona evra. To je samo mali deo razloga zbog kojih se ministar uputio u južnu srpsku pokrajinu. Cela balkanska turneja mu je poslužila samo kao oblanda jer u Prištini je morao da zapreti.

Zaustavite ih, povećajte plate, radite šta znate, ostaćete bez vojnika, jer oni hrle u Nemačku, ukratko bi bilo ono šta je nemački ministar naredio a domaćini salutirali.

Iza svega se skriva da je u 2023. među 56.000 građana KiM koji su se obratili nemačkoj ambasadi za radne vize, bilo i oko hiljadu vojnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Posle vizne liberalizacije mnogi od njih su već brže-bolje vratili uniforme, razdužili oružje i otišli put Nemačke, ali i u skandinavske zemlje, Holandiju, Belgiju, Italiju, Austriju…

Pravi razlog dolaska nemačkog ministra je bio da upozori lično i spreči odlazak vojnika u gastarbajtere. Pored novca za plate, doneo je “befel” i upozorio Kurtija i ministra odbrane da im situacija izmiče kontroli i da će, ako se trend nastavi “Kosovo ostati bez vojnika”.

Kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci zahvalio je Nemačkoj na kontinuiranoj podršci Kosovu i poželeo da KBS uskoro bude deo NATO-a. Crnohumorno zvuči njegova izjava kada se zna da se deo KBS-a već preselio u zemlje NATO-a.

„Naša država je u kontinuitetu dobijala donacije od nemačke države, od vojske i nemačkog Ministarstva odbrane i one su korišćene za dobrobit građana naše zemlje za bezbednost i stabilnost ne samo Kosova već i celog regiona“, rekao je Maćedonci.

Građani pak ne slušaju ministra, krenuli su sami u države NATO-a, da „zarade donacije”.

O velikom broju vojnika KBS koji žele da odu i traže vize, saznalo se još kada je nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode alarmirao prethodnog ministra odbrane Armenda Mehaja i zahtevao istragu i proveru razloga.

Tu intenciju nikada nije demantovalo ni ministarstvo, ni premijer tzv. Kosova.

Izvor u Ministarstvu odbrane sada ne negira brojne molbe vojnika KSB-a da raskinu odnos i dobiju šansu da odu sa Kosova.

Inače, plata vojnika je oko 350 evra a oficira od 500 do 700.

„Uvek postoji veliki broj prijava“, rekao je izvor, koji je priznao da je ovaj veliki odliv dugogodišnji problem unutar ministarstva. To je bio i razlog zašto će Ministarstvo odbrane takođe sprovesti analizu kako bi se sagledao moral vojnika KBS.

U međuvremenu, jedan od retkih, politički analitičar Gazmir Raci je pisao o ovom pitanju na Fejsbuku.

Objavio je da je tada pitao ministra odbrane Armenda Mehaja „da li je tačno da je „800 kosovskih vojnika podnelo zahtev za radne vize?“. Zvanično, Ministarstvo odbrane nije mu odgovorilo na ovo pitanje.

Samo u poslednje dve godine, zbog malih plata, KBS je napustilo 1.427 vojnika, što se za malu vojsku poput ove kosovske smatralo alarmantnim brojem. I većina koja je ostala, tuži vladu jer se uredbom od 2020. obavezala da će povećati plate, ali nije ispoštovala svoju odluku, ostalo je sve mrtvo slovo na papiru.

Advokat Naim Rudari, koji već ima desetine vojnika kao klijente za ovaj slučaj, ne krije da „svakog dana ima kontakte i da je svaki pripadnik KBS-a zainteresovan da podnese tužbu”.

„U procesu protiv vlade svaki dan nas kontaktiraju za nove slučajeve“, rekao je Rudari albanskim medijima.

Kakvo je raspoloženje, verujem da će svi tužiti“, dodao je on.

Jer neki koji su ranije podneli tužbu, imaju pozitivnu prvostepenu sudsku presudu.

Ukoliko vojnici KBS-a dobiju slučajeve na sudu, kako očekuje, “Vlada Kosova će biti u obavezi da isplati razliku u iznosima za onoliko godina radnog staža koliko imaju tužioci”.

Dotle će mnogi od njih već biti u Nemačkoj a Pistorijus može, ako hoće da ih zaposli jer ionako Bundesveru permanentno nedostaju kadrovi.

Pročitajte OVDE o pogoršanju stanja na Kosovu i Metohiji 

Izvor: Politika 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA