Najnovije

Dačić: Kurtijevo nasilje ne mogu da tolerišu ni njegovi najverniji saveznici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciju na Kosovu i Metohiji pokazala da je Srbija uvažena na međunarodnoj sceni, da njeni stavovi imaju veliki odjek i da se oni poštuju, čak i od onih koji najviše podržavaju Prištinu.

Dačić je za "Kurir" naveo da Srbija nije mogla bolje da se predstavi pred SB UN, i da je to, od početka do kraja, bila "vrhunska diplomatska akcija koja je krunisana izvanrednim govorom i diskusijom predsednika Vučića".

"Srbija je ostvarila nekoliko veoma važnih stvari, najpre je uvažen naš zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti, zatim smo uspeli da osiguramo da ta sednica bude otvorena za javnost i, na kraju, govorom predsednika Vučića dali smo našu najubedljiviju argumentaciju u vezi sa stanjem na Kosovu i Metohiji, koju niko ne može da opovrgne. Dobili smo i novog prijatelja – Gvajanu, koja je, kao predsedavajuća, sama odlučila da zakaže otvorenu sednicu", dodao je Dačić.

Kako je rekao, Srbija zna da velike zapadne države neće promeniti stav o Kosovu i Metohiji, jer nije ni realno da se to očekuje. Međutim, istakao je Dačić, bilo je veoma važno da se i one suoče sa argumentima koji jasno dokazuju da se prema Srbima na Kosovu i Metohiji sprovodi represija i da Priština sistematski radi na tome da njihov život učini nepodnošljivim.

On je napomenuo da sama činjenica da se o stanju na Kosovu i Metohiji raspravlja na Savetu bezbednosti govori da je Rezolucija 1244 živa i da je najvažniji međunarodni dokument koji se tiče Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, upornost Srbije da se održi hitna sednica o KiM imala je za cilj i da podseti sve na tu činjenicu – da je Rezolucija 1244 temelj od kojeg moraju da pođu sve buduće odluke.

On je istakao da je Kurti "sa svojom politikom nasilja i pritisaka prema Srbima toliko zabrazdio da ni najverniji saveznici ne mogu to da mu tolerišu".

Međutim, napomenuo je da jedna sednica Saveta bezbednosti neće da reši sve probleme, "pa bila ona i ovako ubedljiva za poziciju Srbije".

"Ali, da nije bilo te sednice, Kurti bi mnogo lakše nastavio po starom, bio bi ohrabren da još jače ugnjetava kosovske Srbe. Jer, ako Srbija ne digne svoj glas, to neće da radi niko u naše ime. Zato je ova sednica Saveta bezbednosti imala ogroman značaj. Očekujem promene, jer sve što radimo u vezi sa KiM, niz je manjih ili većih bitaka koje moramo da vodimo strpljivo i mudro da bismo došli do povoljnog krajnjeg rezultata", naglasio je Dačić.

On je podsetio da od 193 članice Ujedinjenih nacija, svega 84 priznaje Kosovo, a ne priznaje 109, i da je najvećem broju država u UN veoma važno da se o KiM razgovara u UN, jer im je stalo do poštovanja međunarodnog prava, baš kao što je važno i Srbiji.

"I u tom smislu, ova sednica Saveta bezbednosti dala je vetar u leđa našim stavovima, jer smo pokazali da o KiM mora da se odlučuje na osnovu prava, a ne na osnovu nečije političke i vojne snage. Oni koji priznaju Kosovo, njima nije drago zbog toga, ali ni oni ne mogu da spreče da se o KiM govori jezikom činjenica", dodao je Dačić i naveo da Priština u kampanju novih priznanja ulaže sve što ima, podržavaju ih najjače sile na Zapadu, "ali efekat je nula".

O rezoluciji Evropskog parlamenta

Za rezoluciju Evropskog parlamenta, koja je objavljena istog dana, kaže da je "politički pamflet" koja nikoga ne obavezuje, ali da mu je stvorila "gorak ukus da je Srbija okaljana", da je njen ugled u EU, koji je podigla ozbiljnom i reformskom politikom, umanjen zahvaljujući jednoj ostrašćenoj akciji dela srpske opozicije i njihovih prijatelja u Evropskom parlamentu.

"Ja sam dugo u politici i mogu da razumem mnoge ovakve manevre, ali neke stvari ne smeju da se rade. Ne možete da idete u inostranstvo i da tražite od stranaca da se mešaju u naše unutrašnje stvari. To je neoprostivo. Izbori su u svakoj demokratskoj državi isključivo unutrašnje pitanje i niko spolja u njih ne može da se meša. Nijedna država koja ima minimum dostojanstva to neće da dopusti", kazao je Dačić.

Izbori

Kada je u pitanju ceo izborni proces, kazao je da će Socijalistička partija Srbije sa partnerima iz Srpske napredne stranke razgovorati o konkretnim rešenjima, ne samo u okviru vlade.

"Mi idemo u korak sa zakonskim i ustavnim rokovima, već je konstituisan parlament, trebalo bi uskoro da budu izabrani njegov predsednik i potpredsednici, i posle toga idu dogovori o formiranju vlade. Tako da još ima vremena za konkretna rešenja, ja se nadam, a to je najavio i predsednik Vučić, da ćemo relativno brzo imati i formiranu vladu, tako da institucije mogu punim kapacitetom da se bave svojim poslom. Dakle, SPS će biti deo buduće vlade, o čemu smo se predsednik Vučić i ja dogovorili još ranije kako bismo nastavili da sprovodimo našu zajedničku politiku o najvažnijim državnim interesima", istakao je Dačić.

Na pitanje o promenama u Ministarstvu spoljnih poslova, kada je reč o pomoćnicima i sekretarima, navodi da su one redovne i da, s obzirom na prirodu diplomatskog posla i da on podrazumeva i odlazak na službu u inostranstvo.

Kada su u pitanju izbori u Beogradu, Dačić je kazao da je uvek najbolje da postoji jasna većina koja može sa punim legitimitetom da obavlja ovaj važan posao.

"Ako te većine nema, onda je jedino čisto rešenje da se ide na nove izbore. Obe opcije su i dalje otvorene, gradska skupština će uskoro da bude konstituisana, pa ćemo videti da li imamo većinu. Kakav god da bude epilog, siguran sam da će naša koalicija, zajedno sa SNS, da nastavi ogromne poslove koji su započeti u Beogradu, a naročito da se dobro pripremimo za izložbu Ekspo 2027, kao strateški važan događaj i za Srbiju i za Beograd", dodao je.

DŽonson doživeo nervni slom - spominje i Hitlera: Ovo je najoštrija reakcija na Karlsonov intervju sa Putinom

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA