Najnovije

V. d. direktor Beogradske filharmonije posle pobune muzičara obećao: Sve ćemo da rešimo kad bude formirana nova vlada

"Filharmonija je u VD statusu, koja svoj stogodišnji jubilej slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina...", naveli su muzičari 

Foto: M. Đoković

Koncert Beogradske filharmonije na Kolarcu koji je održan u petak uveče, počeo je obraćanjem muzičara kojim su ukazali na svoj težak položaj, između ostalog, navodeći: “I posle više od dve godine od smrti Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija je u VD statusu, koja svoj stogodišnji jubilej slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina i bez čvrstih uverenja da će se zidati naša nova dvorana".

Ovim povodom Darko Krstić, v.d. direktora Beogradske filharmonije je rekao:

"Povodom izjave koja je u ime orkestra Beogradske filharmonije pročitana pre koncerta Beogradske filharmonije održanog 9. februara u Kolarčevoj zadužbini, želim da ukažem na činjenicu da je rešavanje zahteva koji su izneti u izjavi već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta.

Što se tiče nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, završen je projekat za građevinsku dozvolu, pa će se nakon dobijanja građevinske dozvole i izrade projekta za izvođenje radova, za 7-8 meseci krenuti u gradnju. Što se tiče v.d. statusa direktora Beogradske filharmonije, konkurs za direktora će biti raspisan nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije, iz razloga što tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike Ustanova kulture.

Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi. Zahtevi za rešavanje ovih problema su u stvari “kucanje na otvorena vrata”, za šta postoji spremnost Ministarstva kulture da pomogne u njihovom rešavanju,” zaključio je Krstić.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA