Najnovije

PREKIPELO IM SA NATO: Nemačke socijal-demokrate traže evropske "atomske bombe"

Stvaranje nuklearnog kišobrana u Evropskoj uniji koji bi zamenio američki mogao bi da postane predmet rasprave na evropskom nivou, izjavila je Katarina Barli, zamenica predsednika Evropskog parlamenta (EP) i kandidatkinja za izbore za EU ​​iz vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), u intervjuu za “Tagešpigl”.

„Na putu ka evropskoj vojsci to bi takođe moglo da postane tema (za diskusiju. - Prim. aut.)“, odgovorila je ona na pitanje da li su Evropskoj uniji potrebne atomske bojeve glave.

Političarka je podsetila da su sada snage nuklearnog odvraćanja za Evropu u rukama NATO-a.

„Kao što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ispravno primetio, interes Amerikanaca je da ih obezbede. U svetlu poslednjih izjava Donalda Trampa, na to se više ne može računati“, kaže Barli.

Ako SAD u budućnosti prestanu da budu dobavljač oružja Ukrajini, Evropa će morati da preuzme tu odgovornost, primetila je zamenica predsednika Evropskog parlamenta.

Prema njenim rečima, da bi se stvorila zajednička vojska EU, neophodno je implementirati evropski sistem protivvazdušne odbrane “Skaj Šild” i koordinirati nabavku naoružanja.

Krajem prošle nedelje bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da neće sprečiti Rusiju da napada zemlje NATO-a ako odbiju da ispune finansijske obaveze prema alijansi.

Tramp više puta kaže da ne veruje da je NATO spreman da brani Sjedinjene Države. On je kao predsednik izrazio nezadovoljstvo radom alijanse i zapretio da će je SAD napustiti ukoliko evropski partneri ne snose veću finansijsku odgovornost za sopstvenu bezbednost.

U nedavnom intervjuu Takeru Karlsonu, Vladimir Putin je detaljno objasnio da Moskva nema nameru da napada zemlje bloka, posebno Poljsku, Letoniju ili druge baltičke države, ali da u zapadnom društvu političari redovno plaše svoje stanovništvo ruskom pretnjom, jer u pitanju je skretanje pažnje sa unutrašnjih problema.

Pročitajte OVDE šta je Mask izjavio o Putinu i kraju rata u Ukrajini

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA