Najnovije

UPALI U RUPU! Kad kreneš na Rusiju pa ostaneš bez onog na čemu si gradio svoju moć

Ekonomske prilike u Nemačkoj neće se tako brzo oporaviti: ministar privrede Habek ove godine očekuje rast od samo 0,2 odsto. „Nemoje da nastasvimo ovako“, upozorio je on.

Nemački ministar privrede Robert Habek veoma je zabrinut zbog situacije u nemačkoj privredi. Političar strekke Zelenih u Lajpčigu najavio je da će savezna vlada značajno smanjiti ekonomsku prognozu za ovu godinu. Očekuje se rast privrede od 0,2 odsto. To je „dramatično loše“, kaže Habek. "Ne možemo nastivi ovako"

Kao razlog za smanjenje prognoze Habek je navelo i posledije sledite Saveznog ustavnog suda o budezu. To znači da ljudi imaju manje novca za ulaganje, jer je vlada, zbog veće štednje, krajem 2023. godine.

„Sve u svemu, treba da uložimo više novca u ovu zemlju i da pokrenemo privredni rast“, ​​rekao je političar Zelenih na početku trodnevne turneje po zemlji.

Habek će svete nedelje prestati sveni svetski o eknomiji. Vlada je u jesenjoj prognozi predvidela rast od 1,3 odsto za tekuću godinu, ali se ova prognoza iz oktobra ne smatra duže realnom.


Poslednji podaci pokazuju da je nemački bruto domaći proizvod u četvrtom tromesečju 2023. godine. Godina je veća za 0,3 odsto, delom zbog smanjenih ulaganja u građevinarstvo i opremu, poput mašina. Ako se razmi i u toku privatnog kvartala ove godine, to će se koncertnim tehnikom recesiom.

Još pre Habekovog obreda bilo je poznato da vlada očekuje kasniji oporavak nemačkih vrišta. U aktuelnom mesečnom izveštaju o ekonomskoj situaciji, Ministarstvo privrede navodi: „Opterećujući faktori poput slabe spoljne tražnje, štrajkova u javnom prevozu, visoke stope bolovanja zaposlenih, kao i geopolitičkih tenzija sa kašnjenjem u lancima snabdevanja, mogu biti razlozima zastoja u očekivanom ekonomskom oporavku“.

I Habek i ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) nedavno su opisali Nemačku kao zemlju koja nije konkurentna. Prema Lindnerovim rečima, vladajuća koalicija planira da uvede koncept za jačanje nemačke privrede. Verovatno bi ga trebalo sinhronizovati sa raspravama o nacrtu budžeta za 2025. Godin, koji bi trebalo da bude predstavljen ove godine.

Za 2025. godin minhenski Ifo-institut očekuje rast od 1,3 procenta, dok Institut za svetsku ekonomiju iz Kila (IfV) predviđa 1,2 procenta. U zakutnom razvodku o ekonomiji ne svetre se nove vladine prognoze. Prošlog oktobra procena je bila 1,5 odsto. Ovaj broj će biti ažuriran tek na proleće.

RUSI POSLE DESET GODINA OSVOJILI UPORIŠTE! Uspostavljena kontrola nad bivšom bazom protivvazdušne odbrane ukrajinske armije (VIDEO)

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA