Najnovije

Pljušte "roditeljske" čestitke Prištini: Pominju se obaveze, međusobno priznanje, ali i Rusija

Američki državni sekretar naveo je da Sjedinjene Države veruju da je budućnost tzv. Kosova u Evropi i evroatlantskim institucijama, a američki ambasador zahvaljuje Prištini što je digla glas protiv Rusije i prihvatila one koji su potražili utočište u ovoj "državi".

Priština danas proslavlja samoproglašenu nezavisnost, a čestitke i pozdravi pljušte prvo od onih koji se prema tzv. državi ponašaju kao roditelji, i to oni loši.

Praštajući joj sve "dečije nestašluke", među kojima su i zločini protiv civila, gaženje osnovnih ljudskih  prava, otimanje svetinja i udar na vekovno versko i kulturno nasleđe, strani predstavnici u Prištini sad im pripisuju prosperitet, ulogu pomiritelja u regionu, pa čak ih predstavljaju kao utočište ugroženima, ni manje ni više nego od Rusije. 

Neizostavno, nagrada za sva ta (ne)dela je obećanje da će pritisnuti Beograd da obezbedi međusobno priznanje.

MAJCI NAVALJNOG SAOPŠTILI UZROK SMRTI? Nisu je baš ubedili, oglasio se i advokat

Prvo je američki državni sekretar Entoni Blinken uputio čestitku povodom 16 godina od proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova uz poruku da ih SAD ohrabruju da sprovedu svoje obaveze i nastave sa dijalogom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom na putu ka konačnom međusobnom priznanju.

Blinken je naveo da Sjedinjene Države cene trajno partnerstvo sa tzv. Kosovom, ukorenjeno u međusobnom razumevanju, zajedničkim vrednostima i prijateljstvu ljudi.

"Dok nastavljate da napredujete u jačanju demokratskih institucija i promovisanju vladavine prava, mi ćemo nastaviti da podržavamo multietničko Kosovo koje unapređuje sigurniji i prosperitetniji region. Sjedinjene Države ohrabruju Kosovo da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom, na putu ka konačnom međusobnom priznanju", naveo je Blinken.

On je naveo da Sjedinjene Države veruju da je budućnost tzv. Kosova u Evropi i evroatlantskim institucijama.

"Podržavamo težnje iznete u Vašoj deklaraciji o nezavisnosti i ustavu da 'doprinesete stabilnosti regiona i cele Evrope stvaranjem dobrosusedskih odnosa i saradnje'. Pozdravljamo čvrstu podršku Kosova Ukrajini protiv brutalnog i nepravednog rata Rusije i zahvalni smo na velikodušnoj pomoći Kosova novinarima i drugima koji su potražili utočište u vašoj zemlji. Radujem se produbljivanju našeg partnerstva u jačanju demokratije i stvaranju uslova za Kosovo i sve njegove građane da napreduju u sigurnijem, stabilnijem i prosperitetnijem svetu", istakao je Blinken.

Odmah za Blinkenom, stigla je čestitka i od američkog ambasadora DŽefrija Hovenijera u Prištini.

"Sjedinjene Države cene naše trajno partnerstvo, ukorenjeno u međusobnom razumevanju, zajedničkim vrednostima i prijateljstvu naših građana. Dok napredujete u jačanju demokratskih institucija i promovisanju vladavine prava, mi ćemo nastaviti da podržavamo multietničko Kosovo koje doprinosi stabilnosti regiona. Sjedinjene Države ohrabruju Kosovo da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom, na putu ka konačnom međusobnom priznanju", objavio je Hovenijer saopštenje Stejt departmenta na Iksu.

Dodaje da SAD pozdravljaju čvrstu podršku tzv. Kosova Ukrajini protiv brutalnog i nepravednog rata Rusije i zahvalni smo na velikodušnoj pomoći novinarima i drugima koji su potražili utočište u ovoj "državi".

Parlament u Prištini je 17. Februara 2008. godine na vanrednoj sednici jednostrano proglasio nezavisnost. Za tu odluku glasalo je svih 109 albanskih poslanika.

Danas tzv. Kosovo kao nezavisnu državu ne priznaje više od 100 zemalja, uključujući pet država članica Evropske unije - Španiju, Kipar, Slovačku, Rumuniju i Grčku.

Tzv. Kosovo još uvek nije član Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Saveta Evrope, Svetske trgovinske organizacije i drugih.

VUČIĆ IZ MINHENA O NAVALJNOM: Odgovorio novinarima na pitanje

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA