Najnovije

OSMANIJEVOJ SE PRIVIĐA RAT: ''Rusija i Srbija u zapaljivim akcijama u regionu''

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla je u intervjuu za arapski medij "Al An" da postoji jasna pretnja od hibridnog napada iz Srbije sa ciljem da se destabilizuje region.

Vjosa Osmani (Foto: Jutjub)

Na pitanje šta stoji iza odluke Centračne banke Kosova da zabrani upotrebu srpskog dinara i platnog prometa, Osmani ističe da se iza toga ne krije nikakva specijalna poruka.

"Mera nije protiv Srba, to nije odluka vlade već nezavisne institucije Centralne banke Kosova koja je odvojena od vlade. Problem je u komunikaciji i u tome kako je to saopšteno. Sve što smo uradili, uradili smo u saradnji sa našim partnerima. Sada je jedino ostalo da se vidi kako da izađemo iz ove situacije i da postoji zajednički sporazum sa našim saveznicima o primeni odluke CBK. Niko ne traži da odustanemo od te odluke koja ni ne spominje dinar, ali je važno da sednemo i razgovaramo sa vladama i našim stranim partnerima", naglasila je Osmani.

Ona je dodala da će se tokom prelaznog perioda voditi računa da Srbi na Kosovu imaju dovoljno vremena da dobiju sve informacije, otvore račune u bankama i "da budu sigurni da neće biti ugroženi".

"Bilo bi smešno da ne rešimo nešto ovako jednostavno, važno je samo da se to uvede na najbolji način za sve građane Kosova, bilo koje nacije", istakla je Osmani.

"Imamo najnapredniji Ustav u EU"

Kad je reč o dijalogu sa Srbijom u EU, predsednica Kosova naglasila je da je Srbija rekla da ne samo da odbija da prizna tzv. Kosovo, već ne želi ni da potpiše i primeni sporazum dogovoren sa EU partnerima.

"U intervjuima i u pismima koje su poslali svim evropskim zvaničnicima, oni su pokazali da nisu za dijalog. Nažalost, 24. septembra su takođe pokazali da su spremni na nasilje. Kosovo je posvećeno dijalogu i postizanju dugoročnog mira u regionu koji je stabilan. Dijalog nikad nije prestao zbog nas, već zbog toga što je Srbija 24. septembra počinila akt agresije. Naravno, istraga traje i sve vodi ka vrhu zemlje. Crvene linije za Kosovo su iste: Nema pregovora o našoj nezavisnosti, nema pregovora o našim teritorijalnim granicama, o našem uređenju zemlje i o našem Ustavu. To su četiri principa koja nas uveravaju da se poštuju prava Kosova. Mi imamo najnapredniji Ustav u EU kada se radi o manjinskim zajednicama, što za Srbiju ne možemo reći", kazala je Osmani.

Predsednica tzv. Kosova naglasila je da veruje da Ohridski i Briselski sporazumi koji su postignuti prošlog februara i marta, iako po njoj nisu savršeni, mogu dovesti do priznanja u budućnosti.

"Ta dva sporazuma pominju međusobno priznanje teritorijalnog integriteta Kosova i Srbije, međusobno priznanje suvereniteta, principe jednakosti i uključuje član u kojem se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Srbija sad kaže da nikad neće priznati Kosovo, ali jednom hoće. Moraće zbog sebe i mira u ovom regionu. Nema povratka u prošlost. Kosovska nezavisnost nije promenljiva kategorija, Kosovo je suverena država sa svojim zakonima koja je tu da ostane zauvek", kazala je Osmani.

Prema njoj, za dijalog u EU, Srbi moraju da naprave brojne promene u pristupu.

"Srbi moraju da se odreknu nasilja, Miloševićevog mentaliteta i hegemonističkog viđenja stvarnosti. Sve susedne države vide kao privremene teritorije koje samo žele da prigrabe za sebe. To je jako loše za nas jer oni imaju destabilizujuću agendu. Ako hoće u EU, moraju da prestanu da se ponašaju nasilno. Moraju da prihvate realnost i shvate da je Kosovo nezavisno, da je Bosna i Hercegovina nezavisna država, da je Crna Gora nezavisna, da je to i Severna Makedonija, sve zemlje koje su nastale raspadom SFR Jugoslavije. Za taj rat u kojem je poginulo 250.000 civila kriv je Slobodan Milošević. Taj rat je bio jedan od najvećih genocida u istoriji. A Srbija to ne prihvata i hoće i dalje da nas vrati u prošlost", navela je Osmani.

Kako nijedan intervju sa Osmanijevom ne može da prođe a da ne pomene Rusiju, tako je i sada rekla da Moskva stoji iza akcija kojima želi da zapali region.

"Jasno je da Rusija stoji iza destabilizacije regiona, ona želi da raspali vatru ovde. Ne bi bili uspešni da nemaju saveznika, a to je Srbija. Uspešni su samo zbog Beograda jer su Rusija i Srbija partneri u zapaljivim akcijama u regionu", naglasila je Osmani.

Uzdanje u NATO 

Na pitanje postoji li realna mogućnost za rat između Kosova i Srbije, ili se izjave o eventualnim pretnjama spominju samo zbog unutrašnjih političkih poena, ona kaže da ne vidi nikakvu korist od priče o pretnjama.

"To je pogrešan zaključak. Moramo biti iskreni prema saveznicima i ljudima - imamo jasnu pretnju od hibridnog napada iz Srbije, ne baš tradicionalnog rata. Mislim na rukovodstvo. Spremni smo za svaki scenario. Srbi nam ne žele dobro, oni stalno obučavaju terorističke grupe i finansiraju ih za akt agresije prema Kosovu. To se i desilo 24. septembra, tako da nije u pitanju propaganda, to smo već doživeli. Hoće li se to ponovo desiti, zavisi od brojnih stvari. Mi radimo sve zajedno sa saveznicima da se osiguramo, obezbeđujemo našu granicu od mogućih upada grupa ili oružja, radimo na tome da pojačamo odbrambene mogućnosti. Drugi aspekt je politički. Ako Srbija dobije podršku od saveznika za sve što radi, napašće nas ponovo. Jer znaju da mogu da se izvuku. Onda će opet to uraditi jer imaju pravo na novo nasilje. Autokrate ne žele mir, već hoće još nasilja. Ključno je da su naši saveznici veoma rešeni da obuzdaju Srbiju i spreče bilo kakvu agresiju. Tu mislim i na političke mere svih koji znaju da će Vučić biti sprečen da uradi nešto glupo. Radimo sa saveznicima na tome. Uveravam građane da ne moraju da se plaše mogućih napada jer NATO sve drži pod kontrolom i obuzdaće bilo koju agresiju od Srbije", kazala je predsednica tzv. Kosova.

O krvoproliću u Banjskoj: Sve vodi ka Vučiću

Kako navodi, dobila je potvrde iz više izvora "da Vučić stoji iza napada 24. septembra".

"Ova svedočenja je potvrdio naš najvažniji saveznik koji ih je preneo i državama članicama NATO-a. Sve vodi ka Vučiću. Ne govorimo o njegovom gubitku kontrole nad nekim bandama. Govorimo o tome da je on organizovao i naredio napade preko bandi, kao i finansiranje. Vučić čak pruža i političko utočište odgovornima. Sada pokušava da pobegne od odgovornosti, dajući neka imena. Svi znaju, primila sam mnogo gostiju i rukovodilaca u kancelariji i oni su mi to potvrdili. Ima i slučajeva kada su Vučiću direktno rekli da imaju mnogo dokaza da on stoji iza napada. Ove dokaze su potvrdili naši razni saveznici", rekla je Osmani i naglasila da će svaka država sama odlučiti kako će koristiti te dokaze.

Što se tiče lokalnih istraga, ona je rekla da je deo njih objavljen, a o drugom će odlučiti policija. Kako je dodala, objavljivanje celokupnog izveštaja o Banjskoj zavisiće od NATO partnera i od nadležnih koji vode istragu, ali se u to, ako je navela, "ne meša".

Na pitanje novinara kakva je uloga srpske premijerke Ane Brnabić u dijalogu Kosova i Srbije, Osmani ističe da nije sigurna.

"Ne znam šta je uloga Ane Brnabić kad je u pitanju dijalog Kosova i Srbije. NJena gledišta se ne razlikuju od Vučića. Čak je ona potpisala pismo u kojem je navela da neće implementirati Ohridski i Briselski sporazum iz februara i marta 2023. tako da je to baš razočaravajuće. Ali verujem da je to urađeno po nalogu Vučića", kazala je ona.

Na pitanje kako ocenjuje činjenicu da tzv. Kosovo i dalje nije članica UN niti drugih međunarodnih organizacija uprkos tome što je prošlo 16 godina od proglašenja nezavisnosti, Osmani ističe da je to velika nepravda.

"Naš narod oseća to kao izdaju velikih nacija širom sveta. Zovemo ostale zemlje koje to nisu uradile da naprave hrabar potez i priznaju Kosovo budući da je prema međunarodnom pravu i odluci Međunarodnog suda iz 2010. godine, Kosovo nezavisna država. Sa ovom potvrdom i s obzirom da države koje su priznale Kosovo nikad ništa nisu izgubile već su dobile saveznika. Zato radimo na tome da države koje nas nisu priznale to urade, kao i međunarodne organizacije koje treba da nas prime kao člana", zaključila je Osmani.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA