Najnovije

NATO KOMANDANT PRIZNAO: Precenili smo Ukrajinu!

Zapad je uveliko precenio šanse Ukrajine za napredak na bojnom polju protiv Rusije prošle godine, tvrdi admiral Rob Bauer viši komandant NATO-a za. NJegove procene situacije na terenu usledile su posle neuspešne kontraofanzive Kijeva i nedavnog gubitka strateškog grada Avdejevke.

U intervjuu za „Fajnenšel tajms” admiral Bauer, koji predsedava Vojnim komitetom NATO-a, priznao je da su zapadne sile bile „previše optimistične u pogledu rata 2023. godine“. Očigledno je mislio na ambiciozne planove Kijeva da probije rusku odbranu i dođe do poluostrva Krim, koji se nisu ostvarili.

Bauer koji je bio na čelu holandskih oružanih snaga između 2017. i 2021. godine, kaže da je Zapad verovao da „ako Ukrajincima damo municiju i obuku koja im je potrebna, oni će pobediti“.

Istovremeno on je upozorava da ne želi da bude „preterano pesimističan 2024.“, navodeći da uprkos nedavnim neuspesima Ukrajina ostaje suverena nacija.

NJegove izjave su usledile nakon prošlonedeljne Minhenske bezbednosne konferencije, koja se uglavnom bavila vojnom situacijom Ukrajine.

Ovogodišnji događaj je bio potpuno drugačiji od onog iz 2023. godine, navodi „Fajnenšel tajms” uz ocenu da je „optimizam prešao u neprekidni mrak“, pogoršan spoznajom da su Kijevu hitno potrebne velike isporuke municije za koje se Zapad bori da obezbedi.

List „Politiko” u nedelju je izvestio da je nekoliko zvaničnika iskoristilo konferenciju da insistira na tome da će Ukrajina izgubiti sukob ukoliko SAD ne odobre dodatnih 60 milijardi dolara pomoći. Ovu meru mesecima blokiraju republikanci u Kongresu zahtevajući da se pojača  bezbednost na južnoj granici SAD prema Meksiku.

Prema pisanju lista, zvaničnici su „zvučali daleko od izvesnog o tome kako bi pobeda Ukrajine mogla da izgleda“, čak i uz obnovljenu američku pomoć.

Za sada, plan Zapada je jednostavno da „spreči ukrajinsku vojsku od kolapsa“.

Strahovi Zapada od potencijalnog poraza Kijeva ponovo su raspaljeni nakon što njegova letnja kontraofanziva nije uspela da probije ruske linije, uprkos tome što je ukrajinska vojska pojačana ogromnom količinom strane opreme.

Rusko Ministarstvo odbrane procenilo je gubitke Kijeva na više od 215.000 pripadnika samo u 2023. godini.

Ukrajinci su prošle nedelje doživeli još jedna težak poraz, ruske trupe su zauzele utvrđeni grad Avdejevku u Donbasu. Prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane, ukrajinske trupe su se haotično povukle, pretrpevši velike gubitke.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je insistirao da je povlačenje bilo „apsolutno logično“ i da je nastojao da izbegne velike žrtve.

Pročitajte OVDE o borbama kod Avdejevke

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA