Najnovije

SVI SE PITAJU: Koja je velika sila trenutno vojno moćnija – Rusija ili Sjedinjene Države?

SAD imaju 11 nosača aviona, a Rusi samo jednu krstaricu koja nosi avione, ali je i ona na remontu.

 Imaju i duplo više lovaca od Ruske Federacije: 1.957 naspram 772. Međutim, Rusija ima mnogo bolje sisteme PVO od Amerike. Superiornost Pentagona u strateškoj avijaciji anuliraju ruski protivvazdušnim raketni sistemi velikog dometa S-400, S-500, S-550 (koji mogu da dosegnu čak i satelite).

Ratna flota Rusije ima 13 atomskih podmornica sa balističkim projektilima, 27 atomskih podmornica sa raketnim i torpednim oružjem, 19 dizel podmornica, 8 atomskih podmornica specijalne namene i 1 dizel podmornica specijalne namene. Američka ratna mornarica raspolaže sa 68 podmornica

Ruska podmornička flota je nadmoćnija od američke po raketnom naoružanju jer pored krstarećih raketa „Kalibar“ u naoružanju ima i rakete „Granit“ i „Oniks“, a odnedavno i hipersonične „Cirkon“ koje sami Amerikanci nazivaju „ubicama nosača aviona“

Moskovski vojni ekspert – pukovnik Viktor BARANEC: Amerikanci nemaju nespornu vojnu superiornost. To je prošlost. Pitanje je da li su Oružane snage Rusije prve ili druge. U svakom slučaju su u ponečemu prve. Uostalom, u oktobru 2022. godine je američki magazin U. S. News – World Report rusku vojsku nazvao najboljom na svetu. Dao im je ocenu 94,3 poena od mogućih 100. Vojska SAD je po tom rejtingu na drugom mestu na njegovoj rang-listi“

Sa ratom u Ukrajini ponovo se otvorilo pitanje: čija vojna sila je najveća na svetu.

Istovremeno se otvorilo i na Zapadu i na Istoku. 

Ruski vojni ekspert - pukovnik Viktor Baranec . napravio je svoje poređenje vojnih potencijala Rusije i Sjedinjenih Država.

Rusija ima 4,4 hiljade nuklearnih bojevih glava, a SAD 3,7 hiljada.

SAD imaju 11 nosača aviona, a Rusi jednu krstaricu-nosač aviona koja je u remontu već nekoliko godina.
Ratna flota Rusije u svom sastavu ima 13 atomskih podmornica sa balističkim projektilima, 27 atomskih podmornica sa raketnim i torpednim oružjem, 19 dizel podmornica, 8 atomskih podmornica specijalne namene i 1 dizel podmornica specijalne namene.

Američka ratna mornarica raspolaže sa 68 podmornica.

Ruska podmornička flota je nadmoćnija od američke po raketnom naoružanju jer pored krstarećih raketa „Kalibar“ u naoružanju ima i rakete „Granit“ i „Oniks“, a odnedavno i hipersonične „Cirkon“ koje sami Amerikanci nazivaju „ubicama nosača aviona“.

Svaka ruska dizel-podmornica nosi po 8 raketa „Kalibar“ dometa 2500 km.

Sjedinjene Države su superiorne po broju strateških bombardera: imaju ih 130, a Rusija 58.

SAD takođe imaju duplo više lovaca od Ruske Federacije: 1.957 naspram 772.

Međutim, bezmalo su izjednačene po broju jurišnih aviona: 783 prema 739.

Rusija ima mnogo bolje sisteme PVO od Amerike. Superiornost Pentagona u strateškoj avijaciji „nadoknađuje“ protivvazdušnim raketnim sistemima velikog dometa S-400, S-500, S-550 (koji mogu da dosegnu čak i satelite).

SAD zvanično imaju 9 hiljada tenkova, a Rusi - preko 20 hiljada.

Rusija zasad ima apsolutnu superiornost u odnosu na SAD u domenu hipersoničnog oružja. I sami Amerikanci priznaju da zaostaju „15 godina“. Ruski aduti su bojeve glave „Avangard“, „lude“ rakete „Kalibar“, „Kinžal“ i „Cirkon“.

U sistemima elektronskog ratovanja Rusija takođe značajno nadmašuje SAD.

Pukovnik Baranec iz navedenog izvlači zakučak:

Amerikanci nemaju nespornu vojnu superiornost. To je prošlost. Pitanje je da li su Oružane snage Rusije prve ili druge. U svakom slučaju su u ponečemu prve. Uostalom, u oktobru 2022. godine je američki magazin U. S. News – World Report rusku vojsku nazvao najboljom na svetu. Dao im je ocenu 94,3 poena od mogućih 100. Vojska SAD je po tom rejtingu na drugom mestu na njegovoj rang-listi“.

I nastavio: „Neki zlonamerni građani Rusije i zlobni ukrajinski kritičari često postavljaju pitanje: zašto „druga armija sveta“ ovako dugo gazi Ukrajinu, odnosno - ne može da pobedi ukrajinsku armiju koja je na 18-om mestu? U takvoj formulaciji pitanja više je žuči i amaterizma nego zdravog razuma i objektivnosti.

Druga armija sveta` se bori (zato se operacija naziva specijalnom) ne koristeći svoj nuklearni mač koji bi Ukrajinu odavno pretvorio u Hirošimu i Nagasaki. Osim toga, ne borimo se samo sa Ukrajinom, već sa 30 zemalja NATO koje Kijevu obezbeđuju oružje, novac, plaćenike i savetnike. Plus: još 20 zemalja NATO saveznica takođe pumpa Ukrajinu oružjem i vojnom opremom. Sve je to gore od Hitlerovog Evropskog rajha koji je napao SSSR.

Pa, što se tiče 18. mesta Oružanih snaga Ukrajine na rang listi svetskih armija, i ovo je veoma kontroverzno. Uostalom, pre početka naše SVO-a, ukrajinska vojska je bila još niže kotirana, izgubljena između armija Grčke i Češke (29. mesto). A 2022. iznenada je „skočila” na 15. mesto, između Australije i Egipta.

Neverovatan prodor! I to uprkos činjenici da je u protekle 2 godine Ukrajina skoro potpuno izgubila mornaricu, da su joj ostali „delovi“ vazduhoplovstva, da je njena sovjetska vojna oprema onesposobljena sa skoro 70%, a ona koju je isporučio Zapad uništena za trećinu, a kadrovski gubici dostižu skoro 500 hiljada ljudi! Kako ne mislite da je ovo očigledno prvi slučaj u istoriji čovečanstva kada je teško potučena i „kastrirana” vojska nekim čudom postala... jača. Na papiru. Istina, nakon neuspeha „kontraofanzive“, Ukrajina je malo nazadovala - samo 3 linije - sa 15. na 18.

KREĆE OPŠTI HAOS U KIJEVU: Ovog puta sukob unutar struktura ide "meso u meso"

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA